StoryEditorOCM

zdrava čajankaU čemu je tajna ljekovitosti lišća masline?

Piše PSD.
23. kolovoza 2015. - 14:58
lisce

Dok kupovna moć prosječnih Hrvata tone, tko ne bi poželio sjesti u mir svojega naslonjača i na trenutak zaboraviti stvarnost? Možda uz kakav žešći napitak koji bi vrelinom okusa ublažio brige? Ili uz domaću trpezu u društvu dragih ljudi otploviti u neka prošla bolja vremena?

Ova nas globalno nesigurna sadašnjica, osim na bijeg koji povremeno poželimo, navodi i na ozbiljna preispitivanja ljestvice vlastitih i društvenih vrijednosti.

U takvim okolnostima svijest o zdravlju kao temeljnom i najvažnijem bogatstvu, samim time i nekoj vrsti garancije sigurnosti i zadovoljstva, počinje prevladavati u našim dnevnim preživljavanjima. Sve češće ponavljamo sebi i drugima: "Ma, najvažnije je da smo zdravi, sve će ostalo nekako biti".

Utješna ili ne, temeljna je to i od pamtivijeka nepromijenjena istina. U želji da vam ponudimo još jedan način opuštanja i samopomoći, donosimo ovdje drevni recept za zdravlje tijela i mir duha:

Oko 10 g sušenih listova maslina (samih ili u kombinaciji s drugim vrstama bilja) ubacite u 2-2,5 dl proključale vode. Promiješajte i smanjite vatru te ostavite neka lagano vrije 3-4 minute. Zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-15 minuta, nakon čega čaj procijedite. Popijte ga svježeg, toplog ili hladnog, sami ili s prijateljima, umjesto koktela ili žestice, u dobroj vjeri u dobru budućnost.

Spoznaja o ljekovitim svojstvima masline, njezina ploda, ulja i lišća, nije otkriće novijega datuma, niti spada u domenu tajnih receptura Masterchefa. Brojne su biblijske reference koje svjedoče o uporabi masline u medicinske svrhe, a poznato je da su još stari Egipćani uvidjeli neobična svojstva njezinih listova, smatrajući ih simbolom nebeske moći i koristeći ih u postupku mumificiranja svojih kraljeva.

Medicinska izvješća iz 1850-ih svjedoče o uporabi listova masline u liječenju malarije, a novija istraživanja, intenzivirana u drugoj polovici 20. st. potvrđuju snažno antivirusno, protugljivično, antibakterijsko i protuparazitsko djelovanje lisnog ekstrakta. Smatra se da spojevi prisutni u listu jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, djeluju protuupalno, snižavaju krvni tlak i razinu kolesterola te smanjuju koncentraciju šećera u krvi.

Posebnu pažnju izazvalo je izvješće skupine istraživača o izuzetnom antioksidativnom kapacitetu tekućeg ekstrakta priređenog direktno iz svježih listova masline, koji se pokazao višestruko većim od kapaciteta zelenog čaja i vitamina C.

Brojne su bolesti i stanja u čijem su se liječenju preparati na bazi lista masline pokazali efikasnima. Navedimo smo neke: mokraćne infekcije, botulizam, vodene kozice, klamidija, prehlada, gripa, bolesti izazvane humanim papiloma virusom (HPV), gljivične infekcije, hepatitis A, B i C, herpes, tuberkuloza, dijabetes, encefalitis, zaušnjaci, artritis, srčana oboljenja, itd.

Lista je duga i raznovrsna. No, u čemu je tajna ljekovitih svojstava listova masline? Naravno, u njihovu kemijskom sastavu. Napomenimo najprije da on varira ovisno o podrijetlu, broju grana na stablu, uvjetima skladištenja, klimatskim uvjetima, sadržaju vlage te stupnju kontaminacije. Uz to, sadržaj ugljikohidrata i dušika u listovima ovisi o faktorima poput sorte, klimatskih uvjeta, godine i sl.

Za ljekovita svojstva listova zaslužne su bioaktivne komponente sadržane u njima. Pet je grupa fenolnih komponenti prisutnih u listovima masline: oleuropeozidi (oleuropein i verbaskozid), flavoni (luteolin-7-glukozid, apigenin-7-glukozid, diosmetin-7-glukozid, luteolin i diosmetin), flavonoli (rutin), flavan-3-oli (katehin) i supstituirani fenoli (tirosol, hidroksitirosol, vanilin, vanilinska kiselina i kavena kiselina). Najzastupljeniji spojevi su oleuropein i hidroksitirosol, zatim luteolin-7-glukozid, apigenin-7-glukozid i verbaskozid.

Oleuropein, gorki fenolni glikozid iz skupine sekoiridoida, glavni je sastojak lista masline i ima niz farmakoloških svojstava – djeluje antimikrobno, antivirusno te protuupalno, štiti kožu i sprječava starenje, a uočeni su i njegovi pozitivni efekti u sprječavanju arterioskleroze, kao i protutumorsko djelovanje.

Sadrže ga i plod masline i ulje, no najviše ga ima u listovima. Hidroksitirosol je produkt razgradnje oleuropeina i jedan od najjačih danas poznatih antioksidansa, koji posjeduje antibakterijska svojstva i sposobnost stimuliranja imunološkog sustava.

Iako je potvrđeno snažno antivirusno te antimikrobno djelovanje oleuropeina - glavnog sastojka lisnog ekstrakta, točan mehanizam ovog djelovanja nije u potpunosti razjašnjen. Uočena je njegova sposobnost da izazove promjene ili oštećenja bakterijskih membrana te da uspori ili onemogući djelovanje bakterijskih enzima, onemogućavajući tako štetno djelovanje bakterija.

Općenito se smatra kako ovaj spoj djeluje i na proces sinteze nekih aminokiselina prijeko potrebnih za životni ciklus bakterija.

Oleuropein se pokazao efikasnim i u slučajevima virusnih infekcija jer ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje sprječava umnažanje virusa.  

Neki znanstvenici smatraju da on direktno stimulira fagocitozu (proces unošenja krupnijih čestica u stanicu, gdje se one razgrade i onesposobe, kao npr. bakterije u bijelim krvnim stanicama) kao odgovor našega imunog sustava na različite mikroorganizme.

PIŠE dr. sc. Danijela Poljuha

28. travanj 2024 07:23