StoryEditorOCM

inovacija iz balaNeva Jurman radi vrhunske kreme od - komine

Piše PSD.
15. prosinca 2015. - 23:40
krema_jurman4-191114.JPG

Priča o Nevi Jurman iz Bala, nedaleko od Pule, zasigurno spada u rubriku “Bolja i perspektivnija Hrvatska“.

Naime, ova inovativna diplomirana ekonomistica i vlasnica tvrtke Helios Gea d.o.o. za projekt “Postupak dobivanja zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici” nagrađena je za doprinos ekologiji posebnom nagradom Glory medalj, koju dodjeljuje Svjetska federacija nacionalnih saveza inovatora, zatim brončanom medaljom IENA-e (Međunarodne udruge inovatora) za inovaciju, te Zlatnom medaljom Svjetske udruge žena inovatorica na svjetskoj izložbi inovatora, u njemačkom gradu Nürnbergu.

Mladoj je inovatorici počasnu medalju Glory medalj osobno uručio predsjednik IFIA-e Andraš Vedreš.

Ima li boljeg povoda za predstavljanje mlade i ambiciozne Neve Jurman baš u našoj Maslini? Gdje ćeš boljeg, zdravijeg i ljepšeg spoja od masline i kozmetike!? I još kada ga kao super inovaciju prepoznaju svjetski inovatori!

- Ove nagrade i za mene su veliko iznenađenje i, još važnije, istinska potvrda za sav moj uložen trud i rad. One mi zapravo predstavljaju svojevrsno otvaranje vrata, s dobrim referencama za daljnje predstavljanje projekta nekoj ozbiljnoj korporaciji. Priroda je oduvijek bila moja inspiracija, a moja obitelj živjela je maslinarstvo proizvodeći maslinovo ulje za vlastite potrebe od oko 2000 stabala maslina.

Kaže da joj je uz to kozmetička branša profesionalno bliska, jer je u međuvremenu postala distributerkom za Hrvatsku poznatog talijanskog brenda Becos.

- Stoga ne čudi moja orijentacija ka istraživanju “fuzije“ maslinarstva i kozmetike. Ideja je inovativna, jer dosad nitko kominu kao sirovinu nije koristio u proizvodnji kozmetičkih proizvoda - nadahnuto nam govori simpatična i šarmantna Neva, koja je odlučila stvoriti svoj brend.

Nakon početne ideje o uporabi komine u kozmetici, uspostavila je suradnju s laboratorijem firme Spin OFF Univerziteta del Salento u talijanskom gradu Lecce i tako je nastao prvi prototip uzorka kreme. Koristi kominu iz ekouzgoja i to iz uljare svog sumještanina Emanuela Grubića.

Po njezinim riječima dvije je godine u spomenutom laboratoriju utrošila na ispitivanje zdravstvene ispravnosti komine kao sirovine. Proučavala je njezina svojstva i reakcije od kada izađe iz uljare, pa tijekom transporta do konačne zdravstvene “propusnice“ u kozmetičke svrhe.

Tako je došla do otkrića o novoj ulozi komine, koja se do sada koristila kao kompost, biogorivo i stočna hrana.

Neva je svoj izum zaštitila žigom i patentom. Ženski brend “krstila“ je nazivom “ Brides & Virgins“, a muški “45 stupnjeva“. Ideju je našla u Bibliji, gdje se spominje kako su mladenke i djevice koristile maslinovo ulje i plod za uljepšavanje, a mušku liniju posvetila je 45.paraleli, na kojoj su smještene pitoreskne Bale.

Za sada su ove visoko kvalitetne kolekcije za ruke i noge, a namijenjene su veleprodaji i maloprodaji. Radi se o maskama, zapravo kremama bogate teksture, s kominom, prirodnim aktioksidansom, hladno prešanim eteričnim uljima od divlje ruže, lana, ricinusa i dr.

Naša sugovornica podsjeća nas na blagodati djelovanja komine, odnosno na njezin antioksidantski učinak u borbi protiv nastajanja slobodnih radikala te oksidativnog stresa. Na taj način preventivno djeluje “antiage” na kožu. Osim spomenutog antiage djelovanja, prodire kroz sve slojeve kože s jakim regenerativnim i hidratantnim učinkom.

Neva Jurman je nakon osvojenih nagrada puna planova i ciljeva. “Meni je cilj da se pojavi zainteresirana kozmetička industrija i otkupi moj patent, te pravo na proizvodnju. Nadalje, drugi mi je plan pronaći ozbiljnog distributera, koji bi mi osigurao prodaju, nakon čega bi se krenulo u veću proizvodnju krema za njegu lica, tijela i kose.

Za sada sam samo napravila testere. Sav novac koji sam uložila u ovaj projekt je od moje ušteđevine. Žalosno je da ministarstvo ne financira početak poslovanja, već samo one s poslovnim iskustvom.

Sreća je što je Istarska županija raspisala natječaj za mlade poduzetnike, fizičke i pravne osobe. Prvi put da se u uvjetima ne traži pozitivno poslovanje u zadnje tri godine i minimalan broj zaposlenika.

Tako se nadam da ću dobiti ta poticajna sredstva, što bi mi značilo vjetar u jedra “, veli nam Neva. Njezin luksuzan promotivan materijal tiskan je na hrvatskom, engleskom i njemačkom.

Istaknimo također kako je Udruga inovatora Istarske županije Nevin projekt promovirala u Bruxellesu na humanitarnoj akciji NATO-a, kojoj je doniran dio proizvoda, a s njezinom inovacijom kreću i u Kinu i Koreju. Nakon ovih uspjeha Neva Jurman sada je u potrazi za poslovnom suradnjom i poslovnim partnerima.

Nadamo se da će ih pronaći, ako ne u našoj zemlji, onda u inozemstvu, gdje je prepoznata i nagrađena njezina inovativnost i recept za prirodnu, vrhunsku kozmetiku.

Piše Branka Žužić
Snimio Goran Šebelić/eph

Uz klavir i Bacha

Budući da je Neva u mladosti pohađala pulsku osnovnu i srednju Glazbenu školu, odsjek klavir, nagovorili smo je da nam uz taktove Bacha na fotografijama predstavi svoju prirodnu kozmetičku rapsodiju. Pri tom nam je priznala kako dugo nije svirala klavir, jer jednostavno nema vremena zbog poslovnih obveza i planova na čijoj realizaciji intenzivno radi.

Za muške i ženske ruke

Njezine kreme za muške i ženske ruke razlikuju se po strukturi i djelovanju. “Muške su ruke zahtjevnije jer su izloženije ekstremnim sportovima, poljoprivrednim i građevinskim poslovima. Stoga su hranjivije, jačaju otpornost kože i bogatije su strukture. Kod ženske kreme drugačiji su aktivni sastojci, koji preventivno antiage djeluju, uz photo i chrono zaštitu“, pojašnjava nam Neva Jurman.

28. travanj 2024 02:54