StoryEditorOCM

rasprava u saboruVladin predstavnik redom odbijao amandmane oporbe na zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

7. travnja 2022. - 15:57

Vladin predstavnik redom je u četvrtak odbijao  amandmane koje je oporba podnijela na prijedlog novog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.

Na zakon je podneseno oko 60-ak amandmana. Najviše je podnio Klub SDP-a predlažući jasnije definiranje nekih stavaka ali i primjerice donošenje višegodišnjeg programa komasacije zemljišta, da se vodi briga o zaštiti tla, voda, biološkoj raznolikosti, da se komasacija oslobodi plaćanja pristojbi....

Provedbu komasacije od strane jedinica lokalne samouprave vlastitim financijskim sredstvima smatramo neprihvatljivim jer je komasacija u interesu Hrvatske i kao takva treba biti financirana, kazala je Martina Vlašić Iljkić (SDP) obrazlažući amandmane.

Komasaciju treba provoditi Ministarstvo poljoprivrede, a ne lokalne jedinice, ocijenio je Željko Lenart (HSS) čiji amandmani su išli u tom smjeru.

Iz iskustva proteklog vremena vidljivo je da su načelnici općina i gradonačelnici podložni političkim, rodbinskim i sličnim negativnim utjecajima, a osim toga lokalne jedinice nemaju ni ljudske ni financijske resurse, kazao je.

Uplitanje „lokalnih šerifa” trebalo bi biti što manje, smatra Lenart.

Slično misli i Dalija Orešković (Center) koja također dvoji mogu li lokalne jedinice, pogotovo one manje,  samostalno voditi komasaciju.

Lokalne jedinice najbolji su poznavatelji stanja na terenu, a pomaže im i stručno povjerenstvo, poručio je  državni tajnik Tugomir Majdak odbijajući amandmane.

02. svibanj 2024 10:00