StoryEditor
NovostiDANI MLADOG MASLINOVA ULJA

Torta i zdravica u čast 15. manifestacije Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Piše PROMO
18. studenog 2019. - 11:00

Svečanom otvorenju 15. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu nazočili su brojni gosti i uzvanici koji su poželjeli sretan rođendan i dugi vijek vodnjanskoj manifestaciji. Kao domaćin manifestacije, okupljenom skupu obratio se gradonačelnik Grada Vodnjan – Dignano Klaudio Vitasović. Nadalje su se s nekoliko riječi obratili zamjenik Župana koji obnaša dužnost Župana Istarske županije, gospodin Fabrizio Radin, zatim Ministrica poljoprivrede i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospođa Marija Vučković  i Saborski zastupnik i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Anton Kliman. Čast proglasiti ovogodišnju manifestaciju otvorenom pripala je Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. Okupljeni su čestitali jubilarnom petnaestom rođendanu manifestacije te nakon govora nazdravili i razrezali rođendansku tortu.

Prije samog otvorenja manifestacije održana je inauguracija skulpture na lokaciji kružnog toka Vodnjan-jug pod nazivom Uliki – All'ulivo autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Moccenia.

Veliki gastro show pod šatorom započeo je već u 12 sati. Tako su se mogla degustirati jela koja su pripremali ugostiteljski objekti Zaobilaznica Pula, NP Brijuni, Jadranka Mali Lošinj i Vodnjanka iz Vodnjana. Bili su u kuhinji i učenici te profesori ugostiteljskih škola iz Rovinja, Buja i ŠTUT iz Pule. Posebne delicije pripremao je Robert Perić i gost u kuhinji DMMU-a Deni Srdoć. Perić je pripremao Mozzerelu sa mozzarelom na mozzareli, Pjenu od sira u papru s karameliziranim zeljem i njokima s prahom od kore pečenog krumpira, Broštulani krumpir sa medom i sirom uz svinjski lungić u kadulji i hrskavcima od kore kukuruznog kruha. Deni Srdoć, najmlađi hrvatski kuhar s Michelinovom zvjezdicom, pripremao je Marinirani filet od palamide i Gofa u padeli s fermentiranom ljutikom u dropu.

U subotu je pripremao jela Davida Skok, a zadnji dan festivala, u nedjelju gost Roberta Perića je Dragan Jovanović.

Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije.

Grad Vodnjan je kroz manifestaciju razvio niz kvalitetnih, edukativnih i poslovnih priča posebno ističući vrijednosti koje imaju mlada maslinova ulja te danas Dani mladog maslinovog ulja predstavljaju idealno mjesto za uživanje i promoviranje vrhunskih proizvoda, za susrete poslovne i privatne naravi, ali i mjesto za okupljanje i zabavu svih generacija.  

U programu su predavanja s interesantnim temama koja će se održati u Centru za obuku mladih maslinara na Trgu javne vage br. 22.

Pod šatorom koji se prostire na oko 2000 m², gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, pronađite proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a stručnjaci iz Oil Bara će tijekom vođenih degustacija odgovoriti na vaša pitanja vezana uz maslinova ulja. Više od 10.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja vodnjanskog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 08:01