StoryEditorOCM

savršenih 100 bodovaSurać i Zigante šampioni 18. Dana masline

Piše PSD.
2. svibnja 2016. - 10:12
dani_masline_nagrade16-300416

Zadranin Stojko Surać, odnosno njegov OPG Koruna, šampion je 18. međunarodnih Dana masline u kategoriji otvorenih ulja, a Giancarlo Zigante iz istarskih Livada ima šampionsko ulje u kategoriji pakiranih ulja.

Oba šampionska ulja osvojila su maksimalnih 100 bodova, što po standardima maslinarskog uljarstva znači da imaju praktički savršena ulja.

Proglašenjem šampiona i svečanom večerom za sve sudionike i organizatore u subotu navečer su završeni 18. Dani masline 2016., koji su programom, i u stručnom i u tzv. zabavnom dijelu, bili najbolje organizirani do sada.

Osim šampiona, na večeri su proglašene i top 5 liste zlatnih ulja iz očite izvrsne berbe 2015. U kategoriji top 5 otvorenih ulja nalaze se ulja uljara: Dina Podruga, OPG-a Mile Vrsaljka, Branka Kutije, Borislava Pedića i Mira Markovića.

U kategoriji pakovina top pet su ulja: OPG-a Mate Duševića iz Lubača i BEM-a Borisa Sabadina (Slovenija), te obrta Benvenuga, OPG-a Cosetto i OPG-a Ive Lupića, svih iz Istre.

Na Dane maslina 2016. pristiglo je 127 uzoraka, a zlatne medalje, dakle ocjene iznad 84 boda, dobilo je 56 ulja, dok su od pakovina zlato dobila 33 ulja.

Šampionska uljarska udruga je Udruga "Orkula" iz Biograda.

Subota je bila udarni, drugi dan ovogodišnjih 18. međunarodnih Dana masline koje je i ovaj put uz pomoć i podršku niza suorganizatora i pokrovitelja organizirala Udruga tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Praktički cjelodnevni izlet na otok Ugljan bio je najzanimljivi dio dana jer su maslinari koji su u Zadar došli sa svih strana, bilo ih najviše iz Istre, pa južne i srednje Dalmacije, ali i Crne Gore, Italije i Slovenije, obišli antički maslinik s maslinama starijim od 2000 godina kod Lukorana, obišli su i jedan puno mlađi gdje su im maslinarski stručnjaci pokazalo kako se masline ispravno obrezuju, a glavna fešta bila je rivi u mjestu Muline.

Tamo je deset ekipa pripremalo janjeći žgvacet, izvorno gusti umak od janjetine koji se servira uz tjesteninu ili palentu, a u ugljanskoj verziji kombinaciju janjetine s bižima, boba i drugih dodataka.

Kuhalo se u kotlićima na otvorenoj vatri, a sedmoročlani žiri je ocjenjivao jela. Uz ostale u žiriju su bilo i umirovljeni zadarski gastro stručnjak prof. Petar Pera, Renato Kraljev te Tamara Šoletić koja je kao Lili popularna od Crne Gore do Slovenije.

Pobijedio je tim istarskih maslinara i kuhara, drugu nagradu je osvojla ekipa Boduli-Vlaji koju je predvodio zadarski ugostitelj Nikola Katalinić, a na trećem mjestu je bila ekipa Preko-Zmorac na čelu sa zadarskim sveučilišnim profesorom Robertom Bacaljom. Press-tim je također kuhao i ostao u zlatnoj sredini, na petom mjestu.

Domaćini su u Mulinama pripremili još i desetke kilograma srdela i tunjevine s gradela, a za dobro raspoloženje u tom maslinarskom jedinstvu bio je ponajviše zadužen neizostavni Rade Bobanović koji je sve častio svojim uljima, sirom i vinima.

Maslinarska fešta je završila popodne na izletničkom brodu "Barba Ive" na kojem se na koncu i zaplesalo.

Mario Vuksan

28. travanj 2024 20:16