StoryEditorOCM

nezakonite aktivnostiŠpanjolski supermarketi prijavljeni zbog preniskih cijena maslinova ulja

Piše PSD.
9. rujna 2016. - 10:51
mark.JPG

Španjolski zakon zabranjuje prodaju proizvoda po cijenama nižim od nabavne, primjerice, ako je boca vode od dobavljača kupljena za pola eura, ne može se kupcima prodavati za 45 centi.

Premda, naravno, uvijek postoje iznimke, udruga španjolskih poljoprivrednika i madridska lokalna uprava optužuju neke lance supermarketa da krše zakon prodajući maslinovo ulje ispod nabavne cijene.

Kako piše Olive Oil Times, udruga poljoprivrednika više puta je nadležnoj agenciji prijavljivala supermarkete Dia, El Corte Ingles, Carrefour, Supercor i Carrefour online za nezakonite aktivnosti.

Agencija za prehrambenu kontrolu i informacije osnovana je 2013. u okviru Ministarstva poljoprivrede, prehrane i okoliša kako bi se bavila ovakvim problemima i štitila prava proizvođača.

Agencija se prvi put suočila s problemima kad je 2014. supermarket Carrefour prijavljen za kršenje zakona zbog prodavanja deset litara maslinovog ulja za 18,85 eura, odnosno 1,89 eura za litru, a minimalna cijena smjela je tada biti 2,20 eura za litru.

Od tada je prošlo dvije godine, a i dalje je uobičajena praksa širom Španjolske da trgovci mame kupce ekstremno niskim cijenama proizvoda poput mlijeka i maslinovog ulja. Mnoge tvrtke prolaze "lišo" dok se tržište maslinovog ulja obezvrjeđuje, a proizvođači trpe gubitke.

Nedavno je udruga poljoprivrednika prijavila supermarket Dia za opetovano kršenje zakona temeljem distribuiranog letka kojim se rafinirano maslinovo ulje nudilo za 2,19 eura za litru, a cijena za lampante (najlošiju kvalitetu maslinovog ulja) u posljednjih je 12 mjeseci bila oko 2,75 eura, nikad ispod 2,50 eura.

Zbog sličnog prijestupa madridska je lokalna uprava kaznila El Corte Ingles globom od tri tisuće eura, i premda u španjolskoj prijestolnici smatraju kako je to visoka kazna, mnogi iz sektora maslinarstva kažu kako ona predstavlja tek packu po ruci za tu veliku robnu kuću koja je negirala da je bilo što krivo učinila.

Proizvođači maslinovog ulja se nadaju kako će i druge lokalne uprave slijediti primjer Madrida i žešće kažnjavati prijestupnike, te zaštititi njihov teški rad i budućnost nacionalne industrije maslinovog ulja.

M. Č.

27. travanj 2024 22:12