StoryEditorOCM

ciljana primjenaVeliki uspjeh znanstvenika sa Sveučilišta u Splitu: prvi put u svijetu istražena ekološki prihvatljiva metoda za suzbijanje štetnika

Piše Mila Puljiz/Universitas
4. veljače 2022. - 07:43

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Splitu, već treću godinu provodi zanimljiv znanstveni projekt koji je u cijelosti financiran sredstvima United States Department for Agriculture, Animal and Plant Health Inspection Service i North American Plant Protection Organisation, a čine ga voditelj doc. Mario Bjeliš sa splitskog Sveučilišnog odjela za studije mora i asistentica Ana Romana Armanda.

Razvoj nepesticidnih i ekološki prihvatljivih metoda ili metoda koje značajno umanjuju primjenu pesticida ciljanom i kontroliranom primjenom je više nego ikada u fokusu znanosti i javnosti.

Unos nekog štetnog organizma na nova područja, obično zahtijeva beskompromisne kemijske mjere iskorjenjivanja kako bi se spriječili gubici u poljoprivrednoj proizvodnji, što posljedično vrlo štetno utječe na ekosustav općenito.

Uvođenjem „Green Deal strategije“, Europska unija se obavezala smanjiti utrošak pesticida za čak 50% do 2030. godine pa je cilj projekta ocijeniti učinkovitost istraživanih metoda i ponuditi inovativno rješenje sektorima poljoprivrede i zaštite okoliša.

- Istražujemo nekoliko ekološki prihvatljivih metoda suzbijanja šimširova moljca - Cydalima perspectalis, invazivnog štetnika azijskog porijekla koji je u vrlo kratkom razdoblju doslovno okupirao cijelu Europsku uniju i zemlje Bliskog istoka, a prošle godine je utvrđen na području SAD-a gdje se proširio iz Kanade. Upravo je ekološki osviještena strategija i politika u SAD-u potaknula ovu znanstvenu suradnju, kako bi se prije unosa ovog značajnog štetnika na njihov teritorij istražile i razvile metode koje u cijelosti isključuju primjenu pesticida, te se već ove godine na zaraženim područjima prirodnih šuma šimšira u državi New York planira primjena metode koju smo istražili - kazao nam je voditelj Bjeliš.

image
Privatni album

U sklopu projekta “Development of SIT & IPM tools to eradicate Box Tree Moth (BTM – Cydalima perspectalis) incursions into the United States”, između ostalih ciljeva, istražuje se „metoda konfuzije“, a u slučaju ovog štetnika, radi se o istraživanju koje se provodi prvi put u svijetu.

- Metoda konfuzije ili zbunjivanja je znanstvenicima poznata, a temelji se na postavljanju velikog broja feromonskih dispenzera na jedinicu površine. Time se stvara efekt zbunjivanja kod mužjaka koji dezorijentirani mirisima sa svih strana izgubljeno lutaju i ne uspijevaju pronaći odabranicu ljepšeg spola - ženku koja bi nakon kopulacije s mužjakom odložila jaja, a novo izašle gusjenice ostvarile zarazu. S obzirom na to da se radi o štetniku čije gusjenice doslovno potpuno uništavaju prirodne šume šimšira - Buxus sempervirens i svih ostalih vrsta roda Buxus, te da je šimšir česta biljka u bezbrojnim živim ogradama privatnih okućnica, parkova, javnih površina i dr., jasno je da je upotreba pesticida zadnja opcija - dodao je Bjeliš.

O planovima za budućnost:


Započinjemo i suradnju s Macabi Agritech i Greener (Go Green Ozonator - GGO3), našim najuspješnijim startupovima iz područja inovativnih i primjenjivih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, koja ima za cilj razvijati i zamijeniti ekološki nepovoljne opcije, novim inovativnim i ekološki prihvatljivim rješenjima. U planu nam je u suradnji sa ekipom Greenera istražiti i ponuditi rješenje kojim bi se spriječilo širenje ovog štetnika sadnim materijalom na nezaražena područja i to konkretno sterilizacijom komercijalnih pošiljki lončanica šimšira upotrebom ozona kao biofumiganta u ciljanom suzbijanju ovog štetnika, dok u suradnji s Macabi Agritech već radimo na razvoju mikroinkapsuliranih ekstrakata iz biljnih dijelova šimšira koji nam omogućuju kontrolirano ispuštanje bioaktivnih komponenata privlačnih za odrasle leptire.

image
Privatni album
18. travanj 2024 21:29