StoryEditorOCM

pripreme u punom jekuPrijavite se, ali nema muljanja! Samo se za Dane masline Zadar uzorci uzimaju izravno od maslinara

Piše PSD.
20. veljače 2017. - 18:01

Kupio nekoliko litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja negdje u Španjolskoj ili Italiji, prepakirao u boce od litre, popunio prijavni list, uplatio 200, 250 ili 300 kuna i poslao ulje na ocijenjivanje. Kao da je njegovo vlastito. 

Možda se ovakav ili sličan scenarij već i dogodio, a ako nije, moguć je na gotovo svim manifestacijama maslinara i uljara od Istre do juga Dalmacije.

Na svima, kažu naši sugovornici, osim na Danima masline Zadar.

Izravno od maslinara

- Točno, jer jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara - kaže Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije, koja je organizator ove međunarodne smotre maslinara i uljara.

Benito otkriva da će se ovogodišnje 19-to izdanje međunarodnih Dana masline Zadar 2017. održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu pa su i pripreme u punom jeku.

- Počeli smo s prikupljanjem uzoraka ulja - kaže Pucar.  

A taj poprilično zahtjevan, naporan pa i skup posao već petu godinu zaredom obavljaju Filip Erceg (099/5109154) i Matko Bačinić (095/9083731), djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. 

Oni dolaze na pozive zainteresiranih maslinara i uljara, te iz njihovih bačava i spremnika uzimaju uzorke ulja za ocjenjivanje. 

Počašćena Vjera Biloglav

- Lako je ovako. Oni sve odrade, a mi dođemo samo po medalje - kaže uz karakterističan osmjeh Vjera Biloglav, poznata pjesnikinja i maslinarka, kod koje su Filip i Matko navratili protekli utorak, 13. veljače, kada je zapravo i počelo uzorkovanje. 

- Počašćena sam da sam među prvima. Valjda će i rezultati biti dobri - kaže Vjera koja ni sama više ne zna koliko je dosad osvojila odličja za svoja ulja iz dva maslinika. 

Onog u  Zemuniku, rodnom mjestu supruga Rudija, u kojemu je prije 25 godina zasadila 70 stabala.

U svom rodnom Kožinu, gdje žive, godinu dana prije na djedovini u  Baredinama zasadila je 70 maslina. Znači, ukupno 140 stabala maslina uglavnom domaćih sorti oblice, levatinke, istarske bjelice, drobnice, buže... Ima nešto i introduciranih kao što je leccino te jednu maslinu iz Grčke, za koju  ne zna kojoj sorti pripada pa je zbog bujne i kitnjaste krošnje zove “princeza”. 

- Sve sam ih posadila vlastitom rukom - kaže gospođa Biloglav, ponosna na brojne nagrade i priznanja osvojena na raznim smotrama maslinara i uljara. Zlatnu medalju osvojila je i na velikom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u susjednoj Srbiji. 

- Sudjelovala sam na nagovor prijatelja. Domaćini su bili jako ljubazni - kaže Vjera koja je na ovogodišnje Dane masline poslala uzorak ulja od maslina iz Kožina. 

- Očekujem dobar rezultat. Masline su bile potpuno zdrave, bez ijednog uboda, ubrane i prerađene u pravo vrijeme - kaže najbolja pjesnikinja među maslinarima i najbolja maslinarka među pjesnicima.

- Ovo je pravi način. Treba ići na kućne adrese i uzorkovati izravno od uljara jer to ulijeva dodatno povjerenje u pošteno ocijenjivanje -  zaključuje Vjera Biloglav uz odobravanje Matka i Filipa. 

Od Izole do Ploča

Pred njima je velik posao - uzokovanje na samo na zadarskom području nego duž cijele jadranske regije. Od Izole u Sloveniji pa sve do Ploča na hrvatskom jugu, otkriva Erceg nadajući se bi uzorkovanje mogli finalizirati do određenog roka, 31 ožujka.

- Nije lako, triba svakog nazvati, kad mu odgovara, kad će biti kući. Ako nije kući, hoće li ukućani znati iz koje bačve treba uliti ulje. Neki su i pogriješili, pa je vlasnik "poludio". Nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Vidiš kako tko drži ulje.

- Jedan čovjek je, primjerice, držao bačvu uz uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi, u posudi zamotanoj u deku. Ulje u plastičnim kantama izloženo ispušnim plinovima i miomirisima strojnog ulja u garažama, na neprimjerenoj temperaturi u smočnicama, zajedno s krumpirima u podrumima i konobama. Neki još imaju kamenice u koje svake godine samo nadolijevaju novo ulje. Pitaj boga koliko godina - prepričava Filip na kakve su sve slučajeve skladištenja i čuvanja ulja nailazili svih ovih godina.

Stvari ipak idu nabolje zahvaljujući i njihovim savjetima pa je dosta maslinara počelo raditi po pravilima struke. No, još uvijek ima onih koji drže masline u moru ili drže manji dio uroda prije prerade za mušterije koji vole takvo ulje, otkriva Filip. Ostali osvajaju nova tržišta novim tehnologijama.

Obiman i težak posao

Filip je pojasnio i ostale pojedinosti u svezi uzorkovanja za Dane masline. 

- Uzima se ukupno litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce) koje osigurava organizator. Na “licu mista” se popunjava obrazac sa svim podacima o ulju uljaru. Uplati se 200 kuna kotizacije. Uzorci odmah dobivaju šifru tako da je anonimnost vlasnika zajamčena.  

Do laboratorija ulje putuje u posebnom hladnjaku s idelnom temperaturom od 18 stupnjeva Celzijusovih. Pri dolasku u labaratorij uzorci dobivaju novu šifru koja se koristi u daljnjem ocijenjivanju zaprimljenog uzorka i poznata je jedino predsjedniku/ci ocjenjivačke komisije. Do zadnjeg trena nitko ne zna koje je čije ulje. Nitko osim voditelja panela koji slaže listu poretka i jedino on zna kako su uzorci plasirani. Za sve druge rezultati su neizvjesni sve do trenutka proglašenja pobjednika - govori Filip.

Nema podvaljivanja uzoraka

Benito Pucar ovome dodaje da se pakovine (ulja na tržištu) uzorkoju u originalnom pakiranju i originalno zatvorene, a cijena kotizacije (200 kuna) uključuje kemijsku analizu, senzorsku analizu, izradu senzorskog profila u obliku paukove mreže. 

Kemijsku analizu (Pb, Smk, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a senzorsku analizu ovlašteni kušači maslinovog ulja - članovi profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo.

- Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje - kaže Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će i ovogodišnji Dani masline obilovati brojnim događanjima i novostima kao što su maslinarski marendin, vođene degustacije na kojima će posjetitelji naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja, okrugli stol s aktualnim temama iz maslinarstva i uljarstva te stručni izlet na otok Ugljan gdje će se prezentirati rezidba obnova maslina. 

U sklopu ovogodišnjih Dana masline održat će se i 2. Međunarodno natjecanje Žgvacet 2017. Radi se o tradicionalnom jelu od mlade janjetine i graha (biža) koje je lani, osim iz Hrvatske, okupilo natjecateljske ekipe iz Slovenije i Crne Gore.

Dani masline / MAsLINA

Bogat program 19. Dana masline

Ovogodišnji 19. Međunarodni dani Masline Zadar 2017. odvijat će se 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu. 

Nakon svečanog otvaranja u zadarskoj Gradskoj loži u planu je gastronomska priredba - Maslinarski marendin na  Narodnom trgu i/ili Forumu, koja je i lani privukla veliku pozornost. 

Podsjetimo, riječ je o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.  

Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

U popodnevnim satima na programu je Okrugli stol u Kampusu zadarskog Sveulišta s aktualnim temama iz maslinarstva i uljarstva  kao što su Dinamika ishrane maslina na kršu sa i bez navodnjavanja uz sudjelovanje  uz sudjelovanje prof. dr. sc. Mirjana Herak Čustić - Agronomski fakultet Zagreb. 

O letu maslinove muhe i njezinom suzbijanju u konvencionalnim i ekološkim maslinicima govorit će dr. sc. Mario Bjeliš - HCPHS Odjel za zaštitu mediteranskih kultura.   

Gusta sadnja maslina u agroekološkim uvjetima hrvatskog mediterana tema je u kojoj sudjeluju dr. sc. Frane Strikić - Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša i dr. sc. Predrag Vujević - HCPHS, Zavod za voćarstvo. 

O stavljanju maslinovog ulja i stolnih maslina na zajedničko tržište EU i izvoz na treća tržišta dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike i Anita Peraić dipl. ing.

Moderator okruglog stola je mr. sc. Marijan Tomac. Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 29. travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina,  poslušati i zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicum. 

Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su najavile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, Agronovinari, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore.

Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će organizator uz pomoć zadarskih mesara. Osim mesa natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj. 

A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Eto, uz priču o uzorkovanju, zavirili smo malo i u program 19. Međunarodnih Dana masline Zadar 2017. Događanja kao u priči, a organizatori još najavljuju iznenađenja koja ćemo saznati na samoj manifestaciji 28. i 29. travnja. 

Krešendo je u subotu navečer za kada je na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu.

28. travanj 2024 01:26