StoryEditorOCM

uzorci do 21. ožujkaOsmo izdanje Oblica festa održat će se 9. travnja u Postirima

Piše PSD.
16. ožujka 2016. - 17:07
DSC_2530

Ovogodišnje osmo izdanje bračkih maslinara Oblica fest održat će se 9. travnja u Postirima, otočnom poljodjelskom središtu.

To je u ime organizatora objavila postirska Poljoprivredna zadruga, a riječ je o najvećem skupu bračkih maslinara koji se u proteklom vremenu afirmirao kao pouzdano mjesto izmjene i razmjene iskustava između maslinara i stručnjaka. Moglo bi se reći kako ovdje praksa i znanost idu „šotobraco“.

Stoga na ovakvim skupovima sudjeluje sve više maslinara s kopna i susjednih otoka. Tako je primjerice lanjske godine u šampiona natjecanja promaknut maslinar iz Biograda na moru.

I ove godine najveću pozornost maslinara privući će ocjenjivanje ulja, a vlasnik najkvalitetnijeg ulja ponijet će laskavu titula šampiona Oblica festa za 2016. godinu.

Prošlogodišnji urod maslina na Braču bio je izdašan, a plod je bio izuzetno zdrav pa se mogu očekivati izvrsni rezultati.

Svi oni koji se žele natjecati trebaju u tamnoj boci od 0,25 litara uzorke ulja predati ili poslati u Poljoprivrednu zadrugu u Postirama i to do 21. ožujka, svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 sati. Pristojba za analizu ulja iznosi 150,00 kuna po uzorku.

Oni koji imaju vlastitu etiketu mogu dostaviti svoj proizvod koji će se natjecati u kategoriji za najbolju pakovinu, a organizator napominje da se ta kategorija neće posebno naplaćivati.

Brač je sa 600 tisuća stabala maslina naš najmaslinarskiji kraj. Iz poštovanja prema sorti oblica koja je na otoku dominantna brački maslinari su svoje druženje njoj u čast nazvali oblica fest.

IVICA RADIĆ

28. travanj 2024 08:21