StoryEditorOCM

UZ novi broj MAsline etikete na darNeka na maslinovu ulju piše da je vaše

Piše Meri Šilović
10. studenog 2022. - 09:56

Berba maslina je u punom jeku i reklo bi se da je cijela država u maslinicima. Beru jedriličari i atletičari, pituri i zidari, političari, novinari, pjevači, glumci, poznati i nepoznati, znanstvenici i umirovljenici, kapetani i likari, časne sestre i učitelji, unuci i didovi… reklo bi se da u Hrvatskoj nema nikoga tko nema bar jednu maslinu, tko nije u berbi, kome ovih dana nije u fokusu koliko je pobrano i kako je „platilo“. Odavna sam napisala: Hrvatska je zemlja maslinova ulja – najjača na svijetu!

Čitatelje maslinare, naročito male koji tek kreću u svoju veliku maslinarsku priču, posebno će obradovati dar koji vam darujemo uz ovaj broj Masline – samoljepljive etikete za maslinovo ulje pa će mnogi moći prvi put označiti kako treba (i svojim imenom) boce svog maslinova ulja.

I naravno, s obzirom na aktualni trenutak,  da nam je cijeli ovaj broj Masline pun priča iz berbi. Otpratili smo reportažama u ovom broju berbe od Fažane u Istri, preko Krka i Dugog otoka, Pirovca, Kaštela, Brača, Trilja… sve do Crne Gore. Bili i na svjetskom prvenstvu u branju maslina gdje su ponovo, drugu godinu zaredom, svjetski šampioni ispali Poljaci koji ni jedne masline u svojoj državi nemaju!

Bili smo i u berbi drevnih maslina starih više od tisuću i više od dvije tisuće godina pa ćemo vam ispričati kako su podnijele ovogodišnju veliku sušu i koliko su ploda dale. 

S obzirom na to da berba još traje dobro će vam doći i savjeti koja vam je oprema nužna da priča ne završi na Hitnoj pomoći, gdje svake godine u ovo doba imaju pojačan promet upravo zbog maslinara, slomljenih ruku, nogu, ozljeda oka, padova s grana ili s visokih skala…

Naš stručnjak Edi Družetić u ovom broju Masline će vas podučiti kako da ne pokvarite svoje vrhunsko maslinovo ulje, na što da pripazite kad ga donesete iz uljare. Poslušajte savjete kad napraviti prvi, kad drugi, a kad treći otok, da li ga filtrirati, kako maslinovo ulje bistriti, a onda i kako ga pravilno uskladištiti. U ovom broju Masline ćete naučiti i zašto ga nije dobro smrzavati, zašto je klorofil važan maslinovu ulju. I još zašto nije baš strašno ako vam ulje dugo ostane mutno… Prolistajte novi broj Masline.

04. svibanj 2024 06:05