StoryEditorOCM

svjedočanstvo vremenaMuzej Jadrana Zlokića je omiljeni turistički punkt u Veloj Luci

Piše PSD.
27. kolovoza 2015. - 11:49
lukaaa

Stižete li u Velu Luku s gornje strane, s „kontinenta“ Korčule na samom ulazu u Luku eto vas pred Uljarom i Zbirkom maslinarstva i uljarstva obitelji Zlokić.

Uz supermodernu uljaru u velikoj kamenoj hladovitoj konobi pravi muzej maslinarstva, koji brojnim izvrsno očuvanim eksponatima svjedoči o stoljetnoj, milenijskoj ljubavi Korčulana i masline. Sve je to prikupio i u pravi muzejski postav osmislio i postavio poznati velolučki maslinar i uljar Jadran Zlokić i njegova obitelj.

I turisti dolaze, pronađu ga tamo na kraju ili početku mista (kako već gledate), radoznalo razgledaju, pa krenu kušati i kupovati razna Jadranova maslinova ulja. I bogme ide ta prodaja na kućnom pragu.

Za našeg kratkog posjeta otpratili smo jednog Slovenca koji je htio vrhunsko ulje u fensi boci jer će, kaže, to poklanjati, neke Francuze, pa Talijane, ali najviše su Jadrana obradovali – turisti Istrani.

A o svom Muzeju će Jadran: „Ovaj prostor svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu velolučkoga kraja od prapovijesti do danas. Na ovim starim prešama i mlinovima radili su pradjedovi, djedovi i oci mnogih Velolučana“.

Ovdje ćete vidjeti drveni tisak, odnosno staro ručno postrojenje za preradu maslina iz 15. stoljeća, stari hidraulični sustav za prešanje iz 18. stoljeća, kamene mlinove, kamenice, posude u kojima su se prali plodovi te starinski alat koji se koristio prije nekoliko stotina godina u maslinarstvu i uljarstvu.

U muzeju Uljare „Zlokić“ gosti mogu kušati i kupiti maslinovo ulje mješavinu sorti oblice, lastovke i orgule, ekstra djevičansko maslinovo ulje i djevičansko maslinovo ulje, a Jadran Zlokić najavljuje da će u ovoj berbi napraviti i ulje po starinsku, sa maslinama koje su malo bile u moru.

„To je tradicija i mnogi još vole taj okus, ma šta stručnjaci o tome rekli. I ja ću ga napraviti. Za tradicionalnu proizvodnju ću posebno odvojit masline koje će bit u moru i posebno će bit prešane. Običaje naših starih treba poštovat i očuvat “, reče nam uljar dobitnik mnogih priznanja.

PIŠE Meri Šilović  
SNIMIO Nikola Vilić/cropix

27. travanj 2024 23:06