StoryEditorOCM

rezime 19. noćnjakALjubenkov: Hvarani su pokazali srce, maslinovo ulje je fenomenalan dar, a stablo masline poseban blagoslov

Piše PSD.
29. ožujka 2017. - 11:05
nocnjak_jelsa1-280317

Kako je spektaklom i započela u dvorani Općinskog doma u Jelsi, kada su je ovogodišnji laureati uz pjenušac svečano proglasili otvorenom, tako je 19. međunarodna manifestacija maslinara i uljara "Noćnjak 2017." i završila uz slapove konfeta u hotelu "Hvar", gdje su proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitetu i izgled maslinovih ulja, ali i dodijeljena priznanja za proizvode od maslina. 

Manifestaciju tradicionalno organizira Zadružni savez Dalmacije, a održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ministarstva poljoprivrede, a uz brojne goste i uzvanike svojim su ga posjetom uveličali Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe na razini države, te Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

- Hvarani su pokazali svoje maslinarsko srce i pomogli u ostvarenju "Noćnjaka", koji će nam zasigurno dugo ostati u sjećanju po ugodnom ambijentu i novim sklopljenim poznanstvima, poslovima i projektima. Ovim smo susretom, vjerujemo, otvorili i turističku sezonu jer je osim otočana kroz četiri dana programa prošlo puno gostiju iz Hrvatske i inozemstva - rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

- Razni znanstveni i poslovni projekti koji su predstavljeni posvjedočili su da je maslinovo ulje fenomenalan dar i da je stablo masline poseban blagoslov za one krajeve koji ga mogu uzgajati te da ga moramo još više iskoristiti na nacionalnoj razini. Ističem i sudjelovanje zadruga sa svojim proizvodima, a posebno hvarsku vinarsku zadrugu "Svirče". 

- Ove 2017., kada obilježavamo 110 godina ZSD, mogli smo se na brojnim pokazanim primjerima uvjeriti da što prije počnemo prepoznavati mogućnosti i značenje zadruge kao poslovnog oblika udruživanja i da će poljoprivreda u cjelini prije biti bolja, a i život se vratiti i u ruralne sredine.

- Najdraže mi je čuti kako sudionici doživljavaju manifestaciju kao svoj događaj pa govore: "Moramo idući jubilarni 20. 'Noćnjak' učiniti najboljim". To zajedništvo i edukacija koji se ostvaruju na ovom susretu najbolje upisuje Hrvatsku u maslinarsku kartu svijeta kao zemlju najkvalitetnijih maslinovih ulja, a to nam je jedan od važnih ciljeva - istaknuo je Ljubenkov.

Odlukom posebnog Povjerenstva ZSD, pod predsjedanjem Želimira Bašića, ovogodišnji dobitnici priznanja su: uzorni maslinari Ivo Lučić - kompozitor iz Poljica, i Toma Lučić iz Svirača (priznanje "Joško Niskota"), Udruga maslinara "Sv. Špirijun" i Općina Jelsa za doprinos razvoju maslinarstva ("Zlatna amfora Noćnjaka"), novinar Slobodne Dalmacije Mirko Crnčević za afirmaciju maslinarstva, uljarstva, zadrugarstva i "Noćnjaka" ("Zlatno pero Noćnjaka"), Juraj Rubin iz Zastražišća (međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d’oliva"), Darko Smolić iz Pirovca za doprinos unapređenju uljarstva (priznanje "Branko Škarica") te dr. sc. Tatjana Klepo iz Splita za doprinos unapređenju maslinarstva (priznanje "Pavle Bakarić").

A maslina, taj simbol Mediterana, majka i hraniteljica, u Jelsu je privukla više od 600 maslinara i uljara, pa i ljudi koji je itekako znaju cijeniti. Tako su organizatorima predana 394 uzorka ulja i proizvoda od maslina te čak 100 pakovina pristiglih iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore, a o priznanjima je odlučilo Povjerenstvo pod predsjedanjem Sandre Petričević. 

Voditelji Miranda Žitko Vulić i Joško Bonači su tijekom završne večeri priopćili da su titule šampiona s ponosom ponijeli: "Oljarna Lisjak" iz Kopera (Slovenija), za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja (vicešampion OPG Matijašić iz Zamaska), OPG "Legović" - Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja (vicešampion OPG Milenko Zagorac iz Polače), i OPG Jerolim Petković iz Vele Luke na Korčuli, za izgled pakovine maslinova ulja.

Posebna priznanja su dobili: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Azienda Agricola Cecco" iz Nove Vasi, za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Oleum Maris" iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Vina i ulja San Zvanini", za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Kalebić Jakupčević iz Gornjeg Sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod, i OPG Eva Marija Ćurin iz Gdinja, za najbolji hrvatski otočni proizvod.

Šampion u kategoriji proizvoda od maslina je OPG Milan i Marija Miličić iz Brusja na otoku Hvaru (bruške hrustule), priznanje za najbolji proizvod od maslinova drva dobilo je Društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći Kaštela iz Kaštel Lukšića (plitica za masline s kućarinom), s najboljim prehrambenim proizvodom od maslina pojavio se OPG Vicko Kaštelanac iz Gornjeg Sela na otoku Šolti, dok je najbolji kozmetički proizvod od maslina imao OPG Nedjeljka Jurin iz Kućišta (šampon za kosu).

Mirko Crnčević

Studijski obilazak

Mnogi maslinari i uljari, ali i tvrtke koje ih prate svojim asortimanom opreme i alata, sve su više zainteresirani za proizvodnju proizvoda od ljekovitog bilja koje se uzgaja u maslinicima, pa su u program "Noćnjaka" uključene i te zanimljive teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. 

O ovim temama razgovaralo se tijekom stručnog skupa o ljekovitom bilju, a posebni gosti bili su stručnjaci iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Studijski obilazak uz praktično maslinarstvo (teren, uljare, i slično) upriličeno je posljednjeg dana, isto tako posjete Hvaru, Milni, Svirčima, Jelsi i Starome Gradu - Farosu. 

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje i bal šampiona "Noćnjaka 2017." očekivano su privukli najveću pozornost sudionika manifestacije, koju su predstavnici organizatora ocijenili najuspješnijom do sada.

Sadnja za spomen

Za sudionike manifestacije upriličeni su još: sadnja spomen masline, sajam maslinarstva i uljarstva, izložba maslinovih ulja te proizvoda od masline, ljekovitog bilja i s oznakom HOP. 

Naravno, nisu zaboravljeni ni "Olio bar", uključujući degustacije i prezentacije maslinovih ulja, pa i "Mala škola kušanja maslinovih ulja". 
Stručne znanstvene teme prezentirane su tijekom znanstveno-stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu te stručnog skupa Savjetodavne službe.

28. travanj 2024 16:52