StoryEditorOCM

NYOOC - NAJVEĆE NATJECANJE MASLINOVIH ULJA NA GLOBUSUHrvatski maslinari na vrhu svijeta

Piše Meri ŠILOVIĆ
30. travnja 2023. - 09:28

Španjolci nam u „foto finišu“ turnira sa samo medaljom više uzeli titulu vicešampiona svijeta

Hrvatska je u samom vrhu svijeta, po broju osvojenih medalja za maslinova ulja! Plasirala se na treće mjesto u ukupnom svjetskom poretku, odmah iza maslinarskih velesila prvoplasirane Italije i drugoplasirane Španjolske. Za "dz", doslovno za jednu medalju više od nas, u zadnji tren su nam Španjolci oteli titulu vicešampiona svijeta u maslinovim uljima!

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

I velika je to tuga Tomislava Duvnjaka, mladog neslužbenog "selektora" dalmatinskih maslinovih ulja za New Yorku, velikog navijača splitskih "bilih", maslinara i uljara iz Vodica. Rezultate NYOOC, prestižno najveće svjetsko natjecanje maslinovih ulja u New Yorku, objavljuje dnevno, ritmom kojim su ulja ocjenjivana i do prije koji dan osvojenim medaljama za svoja maslinova ulja držali smo dugo mjesto odmah iza Italije. A prvaka Italiju nije bilo moguće stići već zbog puno većeg broja uzoraka koje su Talijani na natjecanje poslali.

Štono bi se reklo u sudačkoj nadoknadi izgubili smo srebro, ali smo obranili broncu od lani. Naime i prošle godine je po broju osvojenih medalja za svoja ulja u New Yorku Hrvatska bila treća maslinarska velesila svijeta.

I kad se kaže Hrvatska maslinarska velesila svijeta to je vijest velika kao kuća, kao Empire State building, vijest za puno uskličnika, vijest iz nesvijesti ili – vijest iz dišpeta. Zašto? Normalno je da je Italija sa svojim uljima prvak svijeta, kao što je normalno i da je Španjolska prva ili druga. Zašto je to normalno? Zato što Španjolska sa svojim milijunima hektara maslinika proizvede godišnje pola ukupne svjetske količine maslinova ulja. Zato što je Italija drugi najveći proizvođač maslinova ulja na svijetu. U tom moru maslina, maslinara i maslinovih ulja sigurno je lako naći ta 174 talijanska osvajača medalja ili 106 španjolskih.

image

U uljari Sv. Ivan odrzan je sastanak predstavnika Strukovne organizacije uljara i maslinara Zupanijske komore Sibenik, predstavnika Udruge dalmatinskih uljara na kojem su sudjelovali v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Sibenik Josip Laca, te zupan Goran Pauk.

Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

A Hrvatska? Je li ona možda treća po proizvodnji maslinova ulja na svijetu, kao što je treća po broju osvojenih nagrada? Znate iz kolikog mora maslina, ulja i maslinara dolaze hrvatske medalje (a samo je jedna manje od Španjolske)? Hrvatski udio u proizvodnji maslinovih ulja na planetu je manje od 0,2 posto!!! To dakle nije more nego posve mali lavandin, ali prepun zlata i srebra, izvanrednih ulja, sjajnih maslinara i autohtonih sorti.

Nakon svega danas je tužan Tomislav Duvnjak, mladi čovjek kojeg svi maslinari vole, koji je prvi put okupio Dalmaciju prije dvije godine i dalmatinske maslinare nagovorio da iziđu u svijet i ogledaju se s njime, pa kod sebe u uljari Sv. Ivan u Vodicama prikupljao uzorke i slao ih na natjecanja po svijetu. Sanjao je za Hrvatsku najmanje drugo mjesto, vicešampionsku titulu u New Yorku ove godine.

- Ja nisam zadovoljan, mislio sam da ćemo ove godine bit drugi, mogli smo, ali su se mnogi Dalmatinci koji su lani u New Yorku osvojili medalje prepali loše sušne lanjske godine i bojali se da im ulja nisu dovoljno dobra pa ih nisu poslali. Ali suša i loša godina su bile svima, ne samo nama. Mogli smo imati i više uzoraka… Dogodine će nam biti bolja matematika - kaže Tomo.

Ali matematika govori da smo iako na trećem mjestu zapravo zlatni šampioni. Zlatko Burić, maslinar sa Šolte čija su ulja i šoltanske udruge Zlatna Šoltanka poharala sva svjetska natjecanja, a prije dvije godine njihovo je bilo i Best in class u New Yorku, ističe:

- Imati najveći broj medalja za neku regiju ili zemlju može se marketinški iskoristiti, ali i nije baš neko mjerilo kvalitete. Bolji pokazatelj je postotak nagrađenih ulja u odnosu na poslane, a tu smo sa 82 posto uspješnosti ispred Italije, koja ima postotak uspješnosti 78 posto i Španjolske sa 79 posto opet šampion! Još smo bolji u odnosu zlatnih od ukupno poslanih: sa 73 posto Hrvatska, 60 posto Italija i 59 posto Španjolska uvjerljivi smo zlatni šampioni! A kad bi tek izračunali količinu nagrađenog ulja u odnosu na ukupno proizvedeno u svakoj od ove tri zemlje tu bi ih ostavili za milje iza sebe!"

image

Udruga Zlatna Soltanka osvojila prestizni naslov za najbolje ulje na svijetu The best in class koje je odrzano na svjetskom prvenstvu maslinara u New Yorku.
Na fotografiji: Zlatko i Anka Buric clanovi udruge Zlatna Soltanka i vlasnik najveceg maslinika.

Paun Paunovic/Cropix

Na kraju malo naših posala: tko je za Hrvatsku osvojio više medalja Dalmatinci ili Istrani, dalmatinska ili istarska ulja? Popola! Odnosno Dalmatinci malo više. Dalmatinska maslinova ulja su od hrvatskih 105 medalja osvojila 55, istarska 50. Istrani su pak osvojili malo više zlata (50 medalja) nego Dalmatinci (44 medalje).

Na kraju i jedna zanimljivost. Jedno istarsko ulje je put New Yorka krenulo iz Dalmacije. Poslao ga je Tomo Duvnjak po prijateljskoj liniji, jer maslinar Košara iz Rovinja, koji se nije do sada vani natjecao, nije znao kome da se javi.

- Cilj je uspjeh i promocija Hrvatske kao maslinarske zemlje i s guštom sam poslao i istarsko ulje, nek nas je što više. Čovjek je dobio zlato - veli Tomo.

Bravooo maslinari! Svaka čast!

image

Slavko Perica, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju pri Institutu za Jadranske kulture u Splitu.

Sasa Burić/CROPIX

ZNANSTVENIK dr. sc. Slavko Perica

Hrvatski uspjeh ravan je čudu

Za komentar ovog velikog uspjeha hrvatskih maslinara zapitali smo dr. sc. Slavka Pericu, znanstvenika sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, znalca maslina i maslinova ulja, koji je godinama bio ravnatelj Instituta te predstavnik Hrvatske u mnogim važnim tijelima COI-a, krovne svjetske organizacije za maslinovo ulje.

- Da je Hrvatska treća po broju osvojenih medalja na najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku je nevjerojatno, to je ravno čudu! Nije to lako objasniti. Možemo reći da iza tih postignuća stoji golemi rad i trud naših maslinara, njihova velika požrtvovnost u borbi s kršom, kamenom i sušom.

Nešto zasluga svakako treba pripisati borbenosti i natjecateljskom duhu našeg čovjeka, kao i njegovoj želji za nadigravanjem s najboljima. Zaslužna je nedvojbeno i spremnost naših maslinara na učenje, usavršavanje, inovacije i prilagodbu. Nešto je sigurno i u našim uzgojnim uvjetima, tlu, klimi i sortama. Nije nevažno ni što se maslina kod nas dominantno uzgaja na nevelikim, obično obiteljskim, posjedima pa maslina u uzgoju i u preradi dobije posebnu brigu i pažnju.

- Ovo bila borba Davida i Golijata?

- Dakako! Malo je reći borba Davida i Golijata. S naših 19 tisuća hektara pod maslinom i proizvodnjom od oko pet tisuća tona ulja, mi smo samo kap u velikom, velikom svjetskom moru maslina. Zadnjih godina svjetska proizvodnja maslinova ulja iznosi oko tri milijuna tona ulja godišnje. U nekim godinama sama Španjolska, na preko 2.600.000 hektara, proizvede pola te količine. Italija je sa 1.350.000 hektara pod maslinom drugi najveći svjetski proizvođač. Nije teško izračunati kako naše površine pod maslinom čine 0,7 posto španjolskih ili 1,4 posto talijanskih površina pod maslinom.

Utoliko je naš uspjeh veći; naši proizvođači su našli pravi put, idu za višim standardima kvalitete ulja, ekološkim ili uljima s oznakama izvornosti, ističući svoju posebnost i autohtonost, i njihova ulja su s pravom okićena medaljama.

IZ 23 ZEMLJE

Stiglo ukupno 1100 uzoraka

Ove godine je na svjetski šampionat maslinovih ulja u New Yorku stiglo ukupno oko 1100 uzoraka iz 23 zemlje. Prvoplasirana je Italija koja je na natjecanje poslala 224 ulja i od toga osvojila ukupno 174 medalje (134 zlatne i 40 srebrnih), drugoplasirana Španjolska je na natjecanje poslala 135 ulja i osvojila 106 medalja (od toga 79 zlatnih i 27 srebrnih).

Trećeplasirana je Hrvatska koja je na natjecanje poslala ukupno 128 ulja i s njima osvojila ukupno 105 medalja, samo jednu manje od drugoplasirane Španjolske. Od ukupnog broja osvojenih medalja Hrvatska je osvojila 94 zlatne (15 zlatnih medalja više od Španjolske koja ju je pretekla sa više srebrnih) i 11 srebrnih.

Daleko iza ove prve tri zemlje plasirale su se maslinarske velesile Grčka (sa 90 osvojenih medalja), SAD (80 osvojenih medalja), Turska (74 medalje), Portugal (35), Tunis (27), Francuska (11), Izrael (8),…

I prošle godine je po broju osvojenih medalja za svoja ulja u New Yorku Hrvatska bila treća maslinarska velesila svijeta

27. travanj 2024 21:40