StoryEditorOCM

oznaka izvornostiEkstra djevičansko maslinovo ulje Cres dobilo zaštitu na razini cijele EU

Piše PSD.
15. srpnja 2015. - 18:40
mt161106kroUljara2

Još su dva hrvatska proizvoda registrirana na EU razini - Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina zaštićeni su oznakama izvornosti, izvijestilo je u srijedu Ministrstvo poljoprivrede.

Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, još dvije oznake čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces zaštite naziva „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“ (ZOI) započeo je u srpnju 2009. godine, kada je Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma „Ulika“ Cres podnijela  Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“.

Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“ na razini Europske unije.

Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje „Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres” ograničeno je na područje otoka Cresa. „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres” je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline koji moraju potjecati od sorti slivnjača i/ili plominka u najmanjem udjelu od 90 %, a ostatak do 10 % mogu potjecati od drugih sorti.

Posebnost „Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres” uvjetovana je specifičnim pedološko - klimatskim uvjetima otoka Cresa, genetskim karakteristikama korištenih sorti te vještinom berbe i prerade maslina koje posjeduje lokalno stanovništvo.

Senzorska svojstva „Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres” odlikuju se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave.

Danas se uzgojem maslina bavi većina otočnih obitelji pa maslinarstvo predstavlja poljoprivrednu granu od važnog ekonomskog značaja na otoku.

Specifičnost uzgoja maslina na otoku Cresu predstavlja ispaša ovaca u maslinicima, koje, u nemogućnosti provedbe odgovarajućih agrotehničkih mjera, sprječavaju zarastanje površina i doprinose očuvanju vlage u tlu.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

27. travanj 2024 20:28