StoryEditor
Novostimanifestacija u kaštelima

Dr. sc. Mirella Žanetić: Ovo je najbolja godina otkad pratimo kvalitetu ulja

Piše PSD.
16. prosinca 2015. - 13:52
noc_ulja1-151215

- Ovogodišnja maslinarska sezona ne samo da je vrlo dobra, nego je odlična. Nakon više od deset godina otkako mi u Institutu za jadranske kulture pratimo kvalitetu maslinovih ulja, možemo slobodno kazati kako je radi o najboljoj godini, što je zasluga i samih maslinara koji su očito usvajanja znanja od strane samih stručnjaka - izjavila je to dr. sc. Mirella Žanetić s Instituta, na prvoj "Noći mladog maslinovog ulja Kaštela 2015" koja je u nazočnosti više od stotinu maslinara održana u utorak sućuračkom vatrogasnom domu.

Razlog nastajanja ove manifestacije je nažalost obavijest da dvije maslinarske udruge, Udruga Oblica iz Trogira i Udruga Lotnjak iz Klisa prekidaju s radom i da je ovo područje osiromašeno za dvije manifestacije koje su ove udruge organizirali. To su Dani mladog maslinovog ulja i Lotnjak Fest.

- Potaknuti informacijama o gašenju udruga, u suradnji sa Insitutom za jadranske kulture i melioraciju krša, organizirana je Noć mladog maslinovog ulja. Cilj ove večeri je da u jednom konstruktivnom dijalogu razmijenimo iskustva rada u masliniku, ali i iskustva u organizaciji aktivnosti maslinarskih udruga.

Naša udruga svakako nije konzervativna po ovom pitanju. Kroz svoje programe nudimo mogućnost povoljnog iznajmljivanja agro-mehaničke opreme, posredovanje u sezonskom zapošljavanju "mladog" radnog osoblja (to su oni ispod 50 godina) i dobiti popuste na količinu kroz grupnu kupnju i direktno naručivanje iz tvornice (gnojiva, mineralna i folijarna, agromehanička oprema...).

- Uz standardnu edukaciju putem predavanja, u suradnju sa Savjetodavnom službom šaljemo SMS obavijesti o radovima u masliniku (kojim se ovim putem također zahvaljujemo) i evo trudimo se koliko možemo oko plasmana ulja na tržište. Sada kada imamo jednog zaposlenog na pola radnog vremena pa se može puno toga više i napraviti - kazao je predsjednik kaštelanske udruge maslinara Mastrinka Goran Pavlov, navodeći kako se na ovogodišnjoj prvoj Noći mladog maslinovog ulja ocjenjivao 31 uzorak, od kojih su neki stigli s područja Brača, Žrnovnice, Trogira i Piska.

Od 31 uzorka čak 21 ulje bilo je ekstradjevičansko. Iako pobjednici nisu bili deklarirani, u top 3 izabrana su ulja našeg kolege novinara Mladena Krnića koji svoj maslinik s oko 400 stabala ima u Labinskoj dragi, ulje Jakše Sokola iz Kaštel Sućurca i Anđelka Kuzmanića iz Lokve Rogoznice kraj Omiša.

Na samom događanju bili su prisutni predstavnici udruga Orkula iz Žrnovnice i Paićuša iz Piska.

PIŠE JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:01