StoryEditorOCM

druga večer NOĆNJAKA 2023.Daniela Damić šampionka kvalitete otvorenog maslinovog ulja

Piše Dijana Turić
Ivo Ravlić/CROPIX
1. travnja 2023. - 10:43

U tučepskom hotelu Alga u petak je održana druga večer Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara koju 25. godinu za redom organizira Zadružni savez Dalmacije.

Manifestacija je započela znanstveno-stručnim skupom o maslinarstvu i uljarstvu, a koji je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. U večernjim satima održano je svečano uručivanje priznanja za otvorena maslinova ulja nakon čega su se maslinari i uljari opustili u zabavnoj večeri uz prezentaciju vina vinara Zadarske županije.

Na svečanosti na kojoj je sudjelovalo oko 500 maslinara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, nazočio je i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Zaslužnim maslinarima podijeljeno je sedam brončanih, 31 srebrna i 95 zlatnih medalja.

image

Dobitnici nagrada za najbolja otvorena ulja

Ivo Ravlic/Cropix

Priznanja za otvorena maslinova ulja u vidu pehara ovjenčanog maslinovim vijencem dobilo je petero maslinara i to OPG Josip Kulaš iz polače za najbolje ekološko extra djevičansko maslinovo ulje, potom Maestral hotels iz Budve, Crna Gora za najbolje blago extra djevičansko ulje, dok je Milena Beus iz Makarske dobila pehar za najbolje srednje intenzivno maslinovo ulje, sorte oblica. Pehar za najbolje intenzivno extra djevičansko maslinovo ulje dobio je Nedjeljko Jusup iz Zadra, a 47-godišnja Daniela Damić iz Rogotina nagrađena je kao šampion kvalitete.

Pokusni nasad

Kako nam je kazala Damić, kojoj je pehar uručio ministar Šime Erlić, maslinarstvom se bavi intenzivno zadnjih 15 godina, a njezin otac Stipe više od 30 godina.

- U Rogotinu imamo oko 700 maslina, a riječ je o novim nasadima starima oko 30 godina. Sve su to talijanske sorte, a imamo i dvije oblice - kazala je Damić dodavši da u masliniku sve radi, bere masline, obrezuje grane i čisti. Inače, Stipe Damić, Danijelin otac, je 2017. godine dobio pehar šampiona za blago maslinovo ulje.

Na znanstveno-stručnom skupu Noćnjaka bilo je zanimljivih tema za sve maslinare pa je tako o rezultatima istraživanja sorti maslina iz pokusnog nasada Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, govorili su dr.sc. Predrag Vujević i dr.sc. Tvrtko Jelačić, a o preliminarnim rezultatima istraživanja utjecaja slabobujnih podloga na rast i razvoj sorte Oblica, maslinare je podučila dr.sc.Tatjana Klepo. O maslinarstvu sutrašnjice u kontekstu klimatskih promjena govorio je mr.sc. Jakša Rošin, dok je o ekonomskom značaju i ulozi svemirskih prostornih podataka u maslinarskom uzgoju, izlagao dr.sc. Marin Čagalj.

Super intenzivne nasade masline u Španjolskoj i ono što nam ne govore, predstavili su dr.sc. Josip Tadić i dr.sc. Slavko Perica. Potom su predavanje na temu rezultata prve godine istraživanja utjecaja odabranih hlapivih tvari masline na privlačenje maslinine muhe, održali Filipa Burul, mag.ing.agr., Ana Bego, mag.ing.agr, dr.sc. Marijana Popović, mr.sc. Jakša Rošin, dr.sc Maja Jukić Špika, dr.sc. Katja Žanić i dr.sc Elda Vitanović. O utjecaju folijarne primjene sumpora i dušika na kvalitetu maslinova ulja domaćih i introduciranih sorata masline, govorili su dr.sc. Igor Pasković, dr.sc. Šime Marcelić, dr.sc. Marina Lukić, dr.sc. Maja Jukić Špika, dr.sc. Karolina Brkić Bubola, Marija Polić Pasković, dipl.ing i dr.sc. Smiljana Goreta Ban. O svemu što voda donosi, a što odnosi govorila je dr.sc. Maja Jukić Špika, dok je o maslinovom ulju divljih maslina u Hrvatskoj, govorila dr.sc. Mirella Žanetić. Optimalni rast EDMU Hercegovine s izraženim udjelom polifenola kroz srednjoročni razvojni plan, predstavili su prof.dr.sc. Marko Ivanković i dr.sc. Miro Barbarić, a o Kući maslina kao centru crnogorskog maslinarstva, govorio je Ćazim Alković.

Za vrijeme Zadružne ure, Lordan Ljubenkov i Božo Novaković su predstavili Udrugu Dalmika kao i informacije o javnom pozivu MRRFEU-a za dodjelu oznake HOP i prednosti korištenja oznake.

Strane sorte

U poslijepodnevnim satima je uslijedio praktikum iz maslinarstva i uljarstva Ministarstva poljoprivrede pa je na temu Masline u ekološkom uzgoju govorio dr.sc. Silvio Šimon, o Upisniku maslinika izlaganje je održao dr.sc. Saša Paprika, dok je o posljedicama globalnog zatopljenja na uzgoj maslina govorio Stanislav Štambuk, dipl.ing.agr. Mogućnosti introdukcije stranih sorata maslina predstavili su Hrvoje Mratinić, dipl.ing.agr., Mirjana Perica, dipl.ing.agr., Žarko Kovačić, dipl.ing.agr., Bernard Bokšić, dipl.ing.agr. i Stanislav Štambuk, a na temu Multispektralne analize i precizne poljoprivrede u praksi govorio je Igor Frljužec. O čuvanju i skladištenju maslinovog ulja predavanje je održao Nikolina Paleka, dipl.ing.agr, dok su o narančinom trnovitom štitastom moljcu i novim nalazima, prognozama širenja i mjerama zaštite govorile inženjerke agronomije Silvija Marušić i Tihana Pipinić.

image

Šampionka Daniela Damić

Ivo Ravlic/Cropix

Biološke preparate i ostale novitete iz Syngentine palete proizvoda predstavio je mr. sc. Danko Tolić, a maslinari su sudjelovali na Olio gastro showu u sklopu kojeg su održane radionice vođenog i interaktivnog kušanja maslinovih ulja i vina sa hranom, a prikazan je značaj i utjecaj izbora određene kvalitete i sorte vina te maslinovih ulja uz pripremljene delicije.

Sve maslinare dobitnike priznanja i medalja u kategoriji otvorenih maslinovih ulja možete pogledati na linku

16. travanj 2024 16:46