StoryEditorOCM

olakšanjeCvjetko poštedio maslinike, kiše palo koliko je trebalo

Piše PSD.
26. svibnja 2015. - 19:49
kisa_masline-300810

Odahnuli su poljoprivrednici, jer ciklona Cvjetko prošloga vikenda ipak nije donijela veliko nevrijeme, bilo je kiše koliko je trebalo, bilo je i tuče na Hvaru, Braču, u Omišu, no većih šteta, nasreću, nije bilo. Iz prve nam je ruke to potvrdio Milan Jakovčić iz Savjetodavne službe RH.

- Bilo je nešto tuče oko Nerežišća, Humca, Dola, Milne, no, kako su mi kazali maslinari i vinogaradari, veće štete nije bilo. Dobro da je tako završilo jer su vinogradi i maslinici u cvatu i da je pala veća tuča, od uroda ne bi ostalo ništa - govori nam Jakovčić.

I na susjednom Hvaru je sijevalo, grmjelo, padala je i kiša, dobro je došlo vinogradima, maslinicima, poljima, no ona velika kiša s vjetrom koje su se pribojavali zaobišla je Hvar.

- Dobro smo prošli, koliko čujem nije bilo tuče uopće, nešto kiše je bilo i to je dobro došlo sušnoj zemlji - veli nam mr. Stanislav Štambuk iz Savjetodavne službe RH.

- Puno kiše nije dobro dobro za masline i za vinograde, pogotovo ako pada kiša s jakim vjetrom, maslina je sada u cvatu u velikom djelu zemlje i dogodi li se jaka kiša, to bi moglo otpuhati i cvijet i pelud, što bi bilo pogubno za urod - dodaje mr. Štambuk.

Ciklona je prošla, poljoprivrednici su odahnuli, nadaju se samo da kiša koja sada pada ne bude previše za zemlju i povrće i donese nove brige. Nadajmo se da se to neće dogoditi jer kišu će uskoro zamijeniti obilje sunca.

O. KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

27. travanj 2024 17:32