StoryEditorOCM

prva manifestacijaBira se najbolje ulje otoka Hvara

Piše PSD.
17. siječnja 2016. - 22:58
for

Udruga maslinara "Sv. Špirijun" iz Svirača, koja okuplja čak 116 otočnih težaka, u suradnji sa splitskim Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša organizira prvu manifestaciju maslinova ulja otoka Hvara sredinom veljače u Jelsi.

Zainteresiranima je preko oglasnih ploča još prije petnaestak dana upućen poziv za dostavu uzoraka ulja u tamnim staklenim buteljama (0,5 litara) koji će Institutu radi analize biti predani 18. siječnja.

– Iako je riječ o prvoj manifestaciji, očekujemo sasvim solidan odaziv naših maslinara. Za sada računamo na najmanje četrdesetak uzoraka. Cijena analize i općenito sudjelovanja je 250 kuna za članove udruge, a 300 kuna za ostale kolege – kazao je Đordan Gurdulić, predsjednik udruge "Sv. Špirijun".

Tome je dodao da su svoj dolazak najavili i maslinari s otoka Brača, a da će ovo zanimljivo izvansezonsko događanje zasigurno podržati Općina i TZO Jelsa.

Inače, tijekom prošle godine, koja je bila odlična, na Otoku sunca je na 170 tisuća stabala maslina ubrano oko 400 vagona kvalitetnih plodova.

Za takve rezultate zaslužni su težaci, ali i struka, a sada nakon prerade i skladištenja, odnosno kemijske analize i organoleptičkih ocjena, žele proglasiti pobjednike kvalitete maslinova ulja i odabrati najbolje ulje na škoju.

– Natjecateljska manifestacija ima za cilj razvoj i napredak maslinarske proizvodnje i uljarstva otoka Hvara, što je doista pohvalno. Njezino održavanje ide u pravcu edukacije težaka, pa i promocije vrhunskih ulja koje nam ovaj otok daje zahvaljujući prirodnim uvjetima i nadasve njihovim žuljevitim rukama. Tome će svakako svoj obol dati Savjetodavna služba, ali i Institut za jadranske kulture – rekao je mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe otoka Hvara.

Ocjenjivanje prikupljenih uzoraka maslinova ulja obavit će se na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša pod vodstvom dr. sc. Mirelle Žanetić, pri čemu se zapravo određuju osnovni parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline (SMK), peroksidni broj (PB) i senzorska svojstva (panel).

Naravno, za svaki uzorak bit će izdan službeni certifikat ispravnosti i ukupna ocjena maslinova ulja, rekao je Renato Stipišić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, član Organizacijskog odbora manifestacije.

Mirko Crnčević

28. travanj 2024 01:36