StoryEditorOCM

RASPORED DOGAĐANJA8. Festivala maslina u Zagrebu

Piše PR
17. veljače 2023. - 14:00

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba udruga Zagrebački maslinarski institut organizira 8. Festival maslina u Zagrebu, koji će se održati u hotelu Westin 4. i 5. ožujka 2023.

8. Festival maslina u Zagrebu započinje svečanim proglašenjem rezultata ocjenjivanja maslinova ulja u petak, 3. ožujka 2023. u 20:00 sati uz svečanu večeru u Kristalnoj dvorani Hotela the Westin

U subotu 4. i nedjelju 5. ožujka 2023. u 9.00 sati otvara se prodajna izložba maslinovog ulja i drugih prehrambenih proizvoda, te sredstava i opreme. U sklopu programa predviđen je bogat program za posjetitelje i izlagače: stručni skupovi, izrada kozmetičkih i dijetetskih pripravaka, vođene degustacije ulja.

image

Festival maslinova ulja

U subota 4. ožujka predviđena su stručna predavanja prema rasporedu:

Moderator:  dr. sc. Krunoslav Kovačević

U 10:00 sati dr. sc. Dario Lasić i prof. dr. sc. Jasna Bošnir iz NZJZ "dr. Andrija Štampar", Zagreb s temom "Usporedba parametara kvalitete maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije"

10:30 sati Prof. dr. sc. Dubravka Škevi s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - "Endogeni enzimi ploda masline"

11:00 sati dr.sc. Predrag Vujević iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Zagreb - "Intenzivni uzgoj masline u super gustom sklopu"

Stručni skup moderatorice mr. sc. Višnja Šimunović 14:00 – 16:00 sati

U 14:00 sati dr. sc. Silvio Šimon, iz Ministarstva poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede "Ekološko maslinarstvo – stanje i mogućnosti u Republici Hrvatskoj"

14:30 sati dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije "Kako maslinovo ulje gubi ljekovita i kvalitetna svojstva?"

Zatim slijedi skup moderatorice dr. Jacinta Vuković:                  

15:00 sati Doc. dr.sc. Mirella Žanetić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split s temom "Divlje masline u RH i njihovo maslinovo ulje"

15:30 sati dr. sc. Krunoslav Kovačević, prvi predsjednik udruge i sadašnji član Upravnog odbora predstavit će "Monografiju o 10 godina djelovanja udruge Zagrebački maslinarski institut"        

Na stručnom skupu u nedjelju 5. ožujka održat će se sljedeća predavanja:

Moderator: Juraj Ivanković

10:30 sati mr. sc. Stanislav Štambuk, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede "Utjecaj klimatskih promjena na uzgoj masline"

11:00 sati Prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu "Fenoli iz maslinovog ulja kao epigenetski modulatori"

11:30 sati dr. sc. Šime Marcelić, Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru  "Utjecaj folijarno primijenjenog sumpora u ljetnom periodu na sastav i kvalitetu maslinova ulja"

Više o manifestaciji možete pogledati na https://festivalmaslinazagreb.com/

28. travanj 2024 03:08