StoryEditorOCM

ruralni turizamZlato Muzeju masline na Klisu: ‘To je stabilan projekt koji će u nadolazećim godinama privlačiti sve više posjetitelja i pružati kvalitetnu uslugu‘

Piše Joško Dadić
4. svibnja 2022. - 13:07

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije prijavila je tijekom 2021. godine Muzej masline Klis, u sklopu kompleksa Stella Croatica, kao kandidata za nagradu u kategoriji Ruralno-turistički projekti u 2021. godini.

Nakon izvršenog nadzora i ocjenjivanja dobili smo obavijest da smo osvojili Zlatnu povelju kao najbolji turistički projekt u ruralnom dijelu, kao i Zlatni suncokret Hrvatske, za najbolji Ruralno-turistički projekt Splitsko-dalmatinske županije.

Nagrada se Stella Croatici dodijelila nedavno, u sklopu 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, koji se održao u Cavtatu od 27. do 30. travnja. Nagradu je u ime "Stella Mediterranea" d.o.o. preuzeo Andrija Polić, osnivač društva.

Već četvrt stoljeća

– Slogan kongresa bio je "Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost", a glavna tema "Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane COVID-19 pandemijom". Bila je to prilika za predstavljanje znanstvenih radova, razmjenu iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse, brojne radionice, okrugle stolove i panele. Nezaobilazan dio bio je posjet predivnim ruralnim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije, osobito Konavala, ali i susret s draguljem hrvatskog Jadrana – Dubrovnikom – kazao nam je Andrija Polić.

Uz brojne organizatore, partnere i pokrovitelje, domaćin je bila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo".

Udruga već gotovo 25 godina aktivno radi na ruralnom i regionalnom razvoju Republike Hrvatske te posebice na ruralnom turizmu i njegovim posebnim oblicima. Organizirali su više od 300 stručnih i edukativnih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova, te do sada četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu.

image

Marija Vučković i vlasnik muzeja Andrija Polić

Tom Dubravec/Cropix

Inače, Muzej masline u etnoselu "Stella Croatica" u Klisu otvorila je 2021. godine ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je i dodijelila šampionske medalje.

Usto, "Stella Mediterranea" je Muzej masline Klis prijavila i na najprestižnije natjecanje muzeja u Europi EMYA The European Museum of the Year Award (EMYA) za 2023. godinu. Nešto više o ovom projektu kazuje nam vlasnik Andrija Polić:

– Muzej masline izniman je novi projekt u sklopu kompleksa Stella Croatica na Klisu, koji za cilj ima kvalitetnu prezentaciju jedne od povijesno najznačajnijih poljoprivrednih kultura na području Dalmacije. Kroz svojih 5 cjelina, ovaj projekt, realiziran uz pomoć europskih stručnjaka za dizajn, priča priču o povijesnom razvoju maslinarstva te pruža usporedbu između tradicionalnog i modernog načina berbe maslina, njihove prerade te čuvanja maslinova ulja.

Posjetitelji iz inozemstva

Sadržaj je pažljivo izbalansiran tako da posjetitelji Muzeja, od kojih je velika većina iz inozemstva, mogu percipirati važnost masline i maslinova ulja. S druge strane, domaći posjetitelji, kojima sve ovo nije strano, mogu doznati dosta zanimljivih podataka te naučiti nešto novo o maslinovu ulju sa znanstvenog aspekta. Muzej masline je stabilan projekt koji će u nadolazećim godinama privlačiti sve više posjetitelja i pružati kvalitetnu uslugu kulturnog turizma u Dalmatinskoj zagori – zaključuje Polić.

Osim navedenoga, u novu turističku 2022. godinu "Stella Croatica" ulazi kao punopravni član Kulturne rute "Stablo masline" koju je osnovalo Vijeće Europe.

19. travanj 2024 15:55