StoryEditorOCM

ZA REZIDBU I PILJENJEVrhunski ručni alat japanskog proizvođača CHIKAMASA (Čikamasa)

Piše agronom Jure Kuvačić
9. prosinca 2022. - 14:21

Vratimo li se 30-40 g. unazad, nepisano pravilo je bilo, kad bi netko iz YU tražio nešto bolje nego što ima kod kuće, išao bi u Italiju. Za Talijane se govorilo da bi za boljom robom išli u Njemačku. Nijemci su bolje nalazili u Americi, a Amerikanci bi bolje od svoga tražili u Japanu. Taj me Japan godinama opsjedao.

Europski poljoprivredni sajmovi

I stvori se prilika. Prije pandemije, gotovo svake godine, nekolicina nas iz tvrtke Sjeme d.o.o. posjećivala je važnije europske poljoprivredne sajmove. Tamo se uvijek dade nešto vidjeti, naučiti, nabaviti. Pred 15-ak g na polj. sajmu u Bologni, smo između ostalog razgledali štand Chikamasa, iz Japana, Osaka, koji proizvodi poljoprivredni alat. Posebno sam zagledao ručne škare za lozu i za voće, a i pilice, mjerio ih, analizirao, gledao kvalitetu i dizajn. rezao drvo i papir, ali, osim što mi je netko rekao da je to dobar alat, o proizvodima nisam ništa znao. Nismo sklopili posao kupnje, jer smo htjeli dobru cijenu, ali je trebalo kupiti 2000 komada, što nam je tada bilo previše.

Na odlasku, Chikamasin predstavnik me zaustavlja, kaže da alat nerado poklanja, ali da će mi pokloniti škare, koje sam zagledao, a i pilicu u futroli, jer ima dojam da će poklon doći u prave ruke. Zahvalio sam se uz opasku, da nije pogriješio.

S poklonjenim alatom amaterski radim već gotovo 15 godina. I samo mogu reći da Chikamasa ima odličan alat.

Ove godine konačno smo uspostavili kontakt s Japanom, i evo raznovrsnog alata u ponudi. Ima više tipova škara za lozu i voće, žive ograde, te ostale drvenaste kulture. Također su i dvije vrste škara za grane, čudnovate izvedbe i dizajna, a isto tako i više pilica za grane.

Japanski alat, alat Chikamase je izniman, i zavrjeđuje posebnu pažnju.

Japanski visokokvalitetni ugljični čelik sa fluornim premazom

Za nas je manje-više novost, da čelični dijelovi koji režu i pile, imaju fluorni premaz, kao što ima alat Chikamase. Fluor se u materijal unosi pjeskarenjem i trajan je. To pruža dodatnu zaštitu i odbija nakupljanje biljnih sokova sa rezanih grana, koji bi ometali glatki rad alata.

Više je vrsta škare za rezanje loza, voća, maslina, svih drvenastih kultura, za berbu grožđa, cvijeća... Chikamasa Japan-Osaka. Anatomska izvedba u ruci, kod svih škara osigurava lako, zdravo i prirodno rukovanje.

Oštrice su iz visokokvalitetnog ugljičnog čelika. Protunož, nakovanj, kemijski niklana feder-plata.

Elastomerna smola osigurava topli i ugodni dodir ruke

Drške škara su najčešće iz poliamida, ojačanog staklenim vlaknima. Sivocrvena boja ručki je debeli, mekani sloj elastomerne smole, što ručkama daje mekoću i toplinu, što nijedne, ili malo koje europske škare imaju. Opruga je spiralna, kočnica jednostavna, jedinstvena i nepokvariva.

Najvrjednije škare Chikamasa, posebno ojačane, radi raspoznavanja, imaju zlatnu boju noža. U Osaki kažu da su namijenjene najzahtjevnijim, snažnim europskim kupcima.

Osim osnovnih, tu je i nekoliko jednostavnijih tipova škara, prilagođenih manjoj ruci, ili škare za žensku ruku, a isto tako i nekoliko laganih tipova škara za plijevljenje, te berbu voća, grožđa, ruža i ostalog cvijeća. Imaju i rezervni noževi, premda su se u Osaki čudili da ih tražimo, jer oni ne propadaju lako. Škare treba držati čistima, a povremeno ih podmazati.

Tri osovine osiguravaju znatno manji napor pri radu

Škare za grane Chikamasa Japan, u najmanju ruku imaju čudan izgled. Odlikuje ih iznimno mala težina, u ruci su lagane poput pera, pa dugotrajan rad s njima ne umara. Dvije su veličine: veće 61 cm i teže samo 600 gr, a manje, duljine 40 cm, teže svega 400 grama. Oštrica ili nož, iz visokokvalitetnog ugljičnog čelika, tanka i oštra, ima visokokvalitetni fluorni premaz.

Nakovanj noža, protunož, je iz polipropilena.Drške su iz poliamida, ojačanog staklenim vlaknima, vrlo lagane i žilave.

Rezanje ovim škarama olakšava prijenos preko tri osovine, što je usporedivo s biciklom od 18 brzina. Osovine je korisno povremeno čistiti i podmazati.

Položaj noža pri radu treba biti pod pravim kutom, ili radi kosog reza, ruke se mogu spustiti ili podignuti. Nipošto se ne smije nož naginjati bočno gore ili dolje, i pritom rezati, da ne dođe do oštećenja noža.

Iako nakovanj svih škara za grane na svijetu, pa i ovih Chikamasinih, izvjesno gnječi rezanu granu, ipak je s njima rad brz i lagan. Režemo sve vrste voća, masline, deblje grane loze, živicu i sve drugo. Manjima režemo manje grane, a većima grane do debljine 25-35 mm, zavisno o tvrdoći drveta.

Dakako da pri rukovanju alatom, pa i s ovim škarama, treba biti umjeren, rezati grane koje su škarama primjerene, jer nasilno rukovanje može izazvati štetu. Ne rezati suhe grane. Zato je tu pilica.

Nova generacija sitnijih zubaca, rez čini glatkim poput stakla

Pilice za grane Chikamasa

Pogleda li se poklonjena pilica na sajmu sa turbo zubom, kakve su i sve Ausonijine pilice, koje sve redom vrlo dobro pile grane, i usporedi li ih se s novom generacijom pilica Chikamasa, odmah ćemo primijetiti, da je kod novih, manji, sitniji i finiji zub. Piljenje je brže. Na prepiljenoj grani ili dasci ovom novom pilicom, primijetiti ćemo da je rez finiji, glatkiji poput stakla, pa granu gotovo niti ne treba zaglađivati nožem. Cijeli list ove pilice od visokokvalitetnog ugljičnog čelika, te ima teflonski premaz.

Zupci su impulsno ojačani, dovoljno su razvraćeni da je piljenje čisto, brzo i olakšano. Drška je iz elastomerne smole, pa je čvrsta, mekana, topla i anatomski izvedena.

Tri su tipa pilica Chikamasa, prema duljini lista, od 21 cm, 24 i 27 cm. Pilice su u futroli, prilagođene vješanju o remen. Na raspolaganju su i svi rezervni listovi. Ukaže li se potreba zamijeniti list, i ovdje je Chikamasa jedinstven.

Rukavicama se prihvati nazubljeni dio lista sa zubovima prema dolje, tako da drška bude slobodna. Potom se odmjereno udari krajem zubaca o čvrstu drvenu podlogu, (spoj drške i lista), kada slobodna, teža drška pada, osigurač popušta i list je slobodan.

Montiranje lista u prvobitni položaj ide obrnutim redom. Ponovno udarac ili dva, i utor mora nasjesti na svoje mjesto.

Na svakom komadu alata Chikamasa, simbol je kljunaša iz porodice tukana. Kljunom reže poput skalpela.

Uz sav danas prisutni baterijski, električni alat, ručne izvedbe škara i pilica u kući su uvijek potrebne, i teško će vas izdati, naročito ne Chikamasa.

19. travanj 2024 16:40