StoryEditorOCM

Može i na balkonUzgoj maslina u tegli dat će vašem interijeru ‘ono nešto‘ zbog svoje jednostavnosti i ljepote

Piše M. Rašević
19. lipnja 2021. - 20:56

Masline su se iz maslinika počele širiti na vrtove, pa na terase i balkone, a u posljednje vrijeme sve češće ih se može vidjeti i u kućama. To je trend u uzlaznoj putanji jer masline sa svojim svijetlim lišćem boje kadulje lijepo djeluju u modernim interijerima. Imaju određenu sofisticiranost, kao da ste upravo unijeli malo Toskane u svoju dnevnu sobu.

Posebno su in u turizmu uz priobalje, pa ih možemo često vidjeti na terasama hotela i vila uz bazene. Ukrasne vrste rastu najčešće do metra, stablo joj je nepravilno i kvrgavo, a iz njega niču nepravilne grane tvoreći asimetričnu krošnju. Kora joj je u početku glatka i siva, a kasnije hrapava i tamna.

image
Velike posude s maslinama uglavnom krase okoliš hotela
Shutterstock

Maslina, kao i sve voće, preferira puno sunca (najmanje šest sati dnevno), pa ju je idealno smjestiti uz sunčani prozor okrenut prema jugu. Iako stabla maslina mogu doseći i do deset metara u kontejnerima, osim ako stropovi nisu posebno visoki, vjerojatno ćete se odlučiti za patuljastu sortu. Patuljaste masline mogu narasti i do šest metara, a željenu visinu možete održavati kraćim obrezivanjem.

image
h h
Shutterstock

Stabla maslina vole tlo koje lako odvodi vodu. Ako na dno posude stavite centimetar ili dva stiropora, šljunka ili bilo koje druge vrste punila, tlo će dobro odvoditi. Normalno, pobrinite se da vaša posuda obvezno ima puno odvodnih rupa. O veličini posude ovisi koliko će veliku krošnju maslina razviti.

Ako želite veću maslinu, posadite je u veliku (posude u prodaji su  većinom promjera većeg od jednog metra), a ako je posuda manja, i krošnja masline će biti manja. Posuda zapravo sprječava daljnji rast korijenja, a time i krošnje, pa će ona zauvijek ostati mala.

image
Mala Olea Europaea
Shutterstock

Ako želite da vaše maslinovo drvo daje i masline, ali ujedno i lijepo izgleda, pobrinite se da sorta koju nabavljate daje plod i nije isključivo ukrasna. Maslina u posudi cvjeta tijekom svibnja i lipnja, no plodovi su uglavnom sitni i nejestivi. Cvatnja maslina odvija se tek nakon što ona navrši dvije ili tri godine.

Zalijevanje masline


Maslina je biljka koja podnosi velike vrućine i visoke temperature pa je zato ne treba previše zalijevati: zimi svako desetak dana, a ljeti svako 6-7 dana. Pazite da se odvod u posudama ne začepi jer će višak vode u posudi uzrokovati truljenje korijena i propadanje cijele masline.

31. ožujak 2024 13:26