StoryEditorOCM

nada u rješenje problemaUzburkalo se oko raka masline. I neka! Evo će i Amerikanci uskoro registrirati antibiotik...

15. srpnja 2018. - 13:40

Uzburkalo se oko raka masline. I neka! Upravo to je bio cilj članka u prošlom broju Masline o uspješnom eksperimentalnom liječenju raka masline antibiotikom streptomicinom, koje je, istražujući kako pomoći maslini, proveo cijenjeni liječnik, maslinar prof. dr. sc. Mihovil Biočić.

Dr. Mihovil Biočić pojašnjava kako je liječio masline streptomicinom: Eksperimentirao sam s tri metode, rezultati su vrlo ohrabrujući!

Cilj nije bio preporučiti antibiotike kao jedino rješenje ili najbolje rješenje, što je izrijekom naglasio u tom tekstu i prof. dr. sc. Mihovil Biočić, nego potaknuti istraživanje lijeka za rak masline i ukazati da lijeka možda ima, ali da bi ga našli valja tražiti, istraživati, a ne miriti se s tim da problem imamo, ali eto rješenja nema, pa „fala Bogu“.

I ako smo tim tekstom uzburkali maslinarsku i znanstvenu javnost, a izgleda da jesmo, ako smo potakli da se o raku masline ponovno promišlja, razgovara ili, daj Bože, krene u neko novo istraživanje – pun pogodak. Upravo i samo to smo htjeli.

Nakon članka javljali su nam se brojni maslinari koji se s rakom masline bore, a javio nam se i uvaženi znanstvenik dr. sc. Bogdan Cvjetković-Monti prof. emer. naslovivši svoje pismo skromno „reakcija čitatelja“. U njemu piše:

„Poštovana gospođo glavna urednice Meri Šilović, u broju 79 pročitao sam članak naslova "Streptomicin liječi rak masline".
Kao čitatelj imam nekoliko primjedbi u pogledu primjene antibiotika u poljoprivredi. U tekstu moga članka sam odgovorio što je opće mišljenje o primjeni antibiotika. Članak "Streptomicin liječi rak masline" je doživljen kao opća preporuka praksi...“

Članak o streptomicinu nije preporuka praksi, nego preporuka za istraživanje. Uz ovo pismo poslao nam je svoj tekst u kome čitatelje Masline želi detaljno upoznati sa rakom masline. Procjenjujući da će saznanja iz teksta dr. sc. Bogdana Cvjetkovića-Montija biti korisna svim maslinarima sa zadovoljstvom ga objavljujemo.

Amerikanci će registrirati antibiotik za rak masline

Jedan projekt vezan uz istraživanje raka masline u Kaliforniji je pri samom kraju. Iz izvješća o tom projektu za prošlu godinu može se saznati da su znanstvenici eksperimentirali su s antibiotikom koji se zove kasugamycin (komercijalno ime Kasumin) i koji ima značajnog učinka, među ostalim, i na Pseudomonas, bakteriju koja je uzročnik infekcije koju nazivamo „rak masline“.

Po njima, taj antibiotik obećava najviše kad je riječ o raku masline i mogao bi se koristiti u kombinaciji ili rotaciji s bakrenim preparatima. Registracija preparata Kasumina očekuje se 2020. godine, ali u izvješću napominju da registracija antibiotika kod regulatornih agencija teško prolazi.

20. travanj 2024 12:29