StoryEditor
Maslinarstvošampioni pakovine

Šoltani osvojili Noćnjak: Iza ovog proizvoda stoji osam godina mukotrpnog rada!

Piše Ante Talijaš
17. ožujka 2018. - 23:18

Proglašenjem šampiona i dodjelom priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja, te proglašenjem najboljih proizvoda od maslina, u subotu navečer u hotelu Olympia završen je jubilarni 20. Noćnjak Zadružnog saveza Dalmacije –  kultna međunarodna manifestacija maslinara i uljara koja se protekla tri dana održavala pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

U konkurenciji 123 prijavljenih uzoraka pakovina ekstradjevičanskih maslinovih ulja iz svih maslinarskih regija Hrvatske, Slovenije, Italije, BIH i Crne Gore, prema ocjenama stručnog Povjerenstva titulom šampiona za kvalitetu, okitila se Udruga maslinara otoka Šolta 'Zlatna Šoltanka ' iz Srednjeg sela na otoku Šolti, a za pakovinu ekstradjevičanskog ulja dobivenog iz sorte šoltanka.

POPIS SVIH NAGRAĐENIH PROČITAJTE OVDJE

- Uzbuđen sam i presretan, zahvaljujem se organizatorima na ovom šampionskoj tituli za kvalitetu naše pakovine ekstradjevičanskog ulja. Iza ovog proizvoda stoji osam godina mukotrpnog rada naše maslinarske udruge. Ova titula daje nam krila i idemo dalje – kazao je Zlatko Burić iz Udruge 'Zlatna Šoltanka'.

Titula šampiona za izgled pakovine pripala je, pak, OPG-u Jemin Vlaho – Didino iz Tučepa.

Priznanje za najbolje monosortno ulje dodijeljeno je za pakovinu 'Salveca Buža' Agroprodukta iz Pule.

Priznanje za najbolje višesortno ulje dobio je OPG Matijašić iz Zamaska.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod pakovine ekstradjevičanskog ulja dodijeljeno je Nikoli Đuračiću iz Stona.

A priznanje za Hrvatski otočni proizvod – ekstradjevičanskog ulja sljubljenih sorti dobio je Albert Negovetić iz Cresa. 

Za najbolji prehrambeni proizvod od maslina proglašena je pašteta od zelene masline OPG-a Katja Cukrov iz Supetra na Braču.

Nagradu za najbolji kozmetički proizvod od masline ponio je OPG Marko Šmit iz Prvić Šepurine za 'Parčičev melem žutocvjetke'.

Za najbolji proizvod od maslinova drva, nagrađena je 'Lampa stare masline' koju je izradio Nikola Bekavac iz Društva za očuvanje kulturne baštine 'Bijaći' iz Kaštela.

- Ovu našu završnu večer nazivamo i 'Balom šampiona'. Jer dragi prijatelji, maslinarke i maslinari, uljari i uljarke, svi ste vi šampioni koji ste sudjelovali na našem jubilarnom Noćnjaku i dali ste veliki obol proslavi našeg zajedništva koje traje puna dva desetljeća – kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, obrativši se na kraju sudionicima Noćnjaka u Vodicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:35