StoryEditorOCM

rezidba maslinaPri odabiru uzgojnog oblika u obzir treba uzeti tri čimbenika. Talijanski stručnjak: Zaboravili smo polikoničnu vazu

Piše Dr. Ivica Vlatković
16. ožujka 2022. - 07:56

Giorgio Pannelli jedan je od najznačajnijih talijanskih maslinarskih stručnjaka u prezentaciji pravilnog pristupa rezidbi masline i formiranja krošnje. Izrekao je sljedeće: "Od 1921. do 2021. godine izgubili smo 100 godina u lutanjima za uzgojnim oblicima i njihovom formiranju rezidbom."

Aludirao je na različite autore suvremenih uzgojnih oblika i tipove rezidbe koji su se provodili. I sâm sam prošao različit put u svojim nasadima, od običnih i grmolikih vaza do višestožastih, kojima sada težim. Uzgojni oblik nemoguće je izabrati a da se ne uzmu u obzir čimbenici kao što su: a) način berbe, b) gustoća sadnje i c) namjena proizvoda.

Kad govorimo o načinu berbe u budućnosti, onda je jasno da visinu krošnje i uzgojni oblik odlučuje ručna ili strojna berba.

Najbolji uzgojni oblik za masline bit će onaj koji se može ostvariti uz minimalne troškove bez negativnih popratnih učinaka. Ako se masline namjerava brati ručno, onda će za tu namjenu najbolji uzgojni oblik biti grmolika i slobodna vaza i grm.

Tijekom oblikovanja uzgojni oblici slobodna vaza i grmolika vaza zahtijevaju više rezidbe od grma. Uzgojni oblik grma najprilagodljiviji je pri rezidbi uz niske troškove.

image
Vojko Bašić/Ilustracija/Cropix

Kad govorimo o namjeni proizvoda, onda koncept uzgojnog oblika i njegovu visinu prilagođavamo stolnim maslinama na jedan način, a uljnim na drugi. Kad govorimo o rezidbi stolnih maslina, svi dijelovi krošnje moraju biti lako dostupni i jednostavni za berbu. Zbog toga je za ručnu rezidbu stolnih maslina potrebno više vremena nego za uljne sorte.

Giorgo Pannelli smatra da smo tražeći idealan uzgojni oblik zaboravili polikoničnu vazu i njezina autora Roventinija. Kad se formira polikonična vaza, ona objedinjuje:

1. Jednostavnu i jeftinu rezidbu svake godine strojno teleskopskim škarama ili pilom s tla.

2. Ujednačenu osunčanost svake primarne grane, koja vodi ujednačenom plodonošenju i smanjenom razvoju bolesti lista.

3. Lakšu i jeftiniju strojnu berbu, koja pridonosi bitnom smanjivanju troškova.

Ako krošnju maslina rezidbom ne formiramo pravilno, osjetit ćemo to plaćajući berače. Njima će trebati puno više vremena da oberu stablo masline, uz više oštećenja grančica, te sa zaostalim grozdovima plodova koji se u berbi zbog guste krošnje nisu vidjeli ili im se nije moglo prići.

28. travanj 2024 08:27