StoryEditorOCM

provedite zaštituObavijest maslinarima iz Dubrovačko-neretvanske županije: Pala je velika količina kiše, nastupit će povoljni uvjeti za razvoj paunovog oka

Piše Maslina
5. travnja 2022. - 07:53

Proteklih dana na području Dubrovačko-neretvanske županije palo je od 38-60 mm oborina, izuzev Grude/Konavle gdje zabilježeno preko 200 mm. Agroklimatske stanice prema prognoznim modelima zabilježile su uvjete za zarazu uzročnikom paunovog oka (Spilocaea oleagina) što će u narednim danima uz porast temperature omogućiti vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti.

Kod planiranja zaštite od uzročnika paunovog oka u maslinicima gdje su vidljivi simptomi zaraze preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera. 

Primjenom pripravaka na osnovi bakra u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom može doći do“ bakrenog šoka“ koji će se manifestirati odbacivanjem zaraženih listova i gubitkom lisne mase.         

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće je napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastanoi).

U maslinicima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši (maslinin medić, maslinine štitasta uši) napraviti tretiranje mineralnim uljem: Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC, Ovitex, Ovipron i dr.

Obratiti pozornost na pojavu potkornjaka (Hylesinus oleiperda, Phloeotribus scarabeoides), ukloniti napadnute izboje. Uputno je nakon rezidbe ostaviti u nasadu lovne grane koje se trebaju iznijeti iz maslinika najdalje do kraja travnja ili postaviti lovke za masovni ulov (alkohol+vizualna ploča).           

Maslinici u sustavu ekološke proizvodnje mogu koristiti registrirane i dozvoljene pripravke  prema  FIS bazi:

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Dubrovačko-neretvanska županija

27. travanj 2024 22:37