StoryEditorOCM

neizbježna temaOtkud tolike razlike? Edi Družetić rješava 'vječne' dileme oko randmana

Piše PSD.
12. siječnja 2017. - 10:38
ljepota.JPG

Svakodnevno prisutna tema su randmani, tj. pitanja otkud tolike razlike u dobivenim količinama ulja od naizgled istih maslina. 

Kako objasniti da ne može biti isti postotak ulja na stablima podjednake veličine koja urode s 20 kilograma i onima s 80 kilograma, jer se ulje stvara u lišću, a ono na stablu ima ograničenu površinu. 

Ne može biti isti u zdravim plodovima i onima kojima je ličinka muhe pojela veći dio mesa ploda. 

Apsolutna količina ulja stalno raste zriobom, sve dok i meso ploda ne pocrni, ali ako želimo kvalitetno, svježe ulje, brat ćemo poluzrele plodove, što je već općeprihvaćena činjenica.

Sorta i položaj nasada u velikoj mjeri utječu na randman. Znamo da istarska bjelica i karbonaca uvijek imaju za 7-8 postotaka veće vrijednosti od buže, puntože ili plominke, da neki položaji na padinama s cjelodnevnom osunčanošću, uz dodatnu refleksiju svjetla od mora, također imaju značajno veće postotke od drugih. 

Povrh svega, maslina prima puno vode iz zraka i tla zasićenih vlagom, i čim dođe nekoliko burnih dana, randmani skoče za 2-3 posto. Količina ulja ostala je ista, samo je voda isparila.

Edi Družetić, dipl. ing. agronomije

27. travanj 2024 23:43