StoryEditor
Maslinarstvolimitirana količina

NU Boutique - ulje iz srca Dalmacije

Piše Sponzorirani članak
7. svibnja 2018. - 10:19
NU lux pack white details

NU Boutique ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje starog dalmatinskog maslinika s područja Vrstovice ‐ Vodice, poznatog po stoljetnoj maslinarskoj tradiciji. Ulje je monosortno, autohtone sorte oblica. Boutique ulja su ulja malih, starih, pomno kontroliranih maslinika, i limitirane količine.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ovog maslinika godinama je dobivalo nagrade za kvalitetu u hrvatskim okvirima. 2016. godine ulje se proizvodi na novi, moderan način prerade. 2017. dobiva zasluženi rebranding i izlazi iz granica Hrvatske: novo ime postaje NU (HR. gle, vidi!); kratko i pamtljivo, česta je uzrečica vrijednih ljudi iz dalmatinske zagore, a i u drugim jezicima ima zanimljivo značenje (FRANC. golo: ulje bez dodataka, čista esencija masline; ENG. NU (slang) = new: novo ruho ulja).

NU Boutique ekstra djevičansko maslinovo ulje je 2017. godine na sajmu Olive Japan dobilo srebrnu medalju, što ga pozicionira među najboljih 400 svjetskih ulja. 2018. godine ponovo sudjeluje na istom natjecanju te se očekuju još bolji rezultati. Naime, u ovogodišnjem ulju panelisti osim okusa zelenog ploda masline, prepoznaju i tonove jabuke i artičoka, a pikantnost, voćnost i gorčina su ujednačene i vrlo harmonične.

Dalmatinska ulja

Dalmatinsko maslinovo ulje jedinstveno je i neponovljivo upravo radi područja s kojeg dolazi. Svako tlo i sorta daju svoje specifičnosti maslinovom ulju, a posebno ono koje dolazi iz srca Dalmacije. Najvažnije karakteristike ulja su od koje sorte maslina potječe, podneblje u kojem rastu masline, metode uzgoja, pravovremena berba, proces obrade ploda te metoda čuvanja dobivenog maslinovog ulja. Može se slobodno reći da Dalmatinci ispunjavaju sve navedene faktore upravo zbog duboko ukorijenjene tradicije uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

Ono što Dalmatince najviše ljuti jest činjenica da su njihova ulja bila godinama nepravedno zapostavljena u odnosu na istarska. Najtužnija činjenica jest ona kako istarski maslinari dolaze u studenom u Dalmaciju i kupuju ulja da bi ih pakirali u svoje brendove. Brendiranje dalmatinskog maslinovog ulja i zaštita njegovog podrijetla definitivno bi trebala ići koju stepenicu više.

Kako je jedan novinar napisao; bez tržišta, a iznimne kvalitete, maslinova ulja iz Dalmacije sve više podsjećaju na mladu djevojku iz legendi: “lijepu a siromašnu…“.

Dodatne informacije o lokaciji

Martina Radovčić i Marko Murtić otkrili su čarobnu regiju, autentičnu skrivenu dolinu Vrstovice u srednjoj Dalmaciji. Ovo povijesno područje odiše čistom prirodom. Nezaboravna ljeta provedena u Dalmaciji potaknula su ih da krenu na novo putovanje. Oduševljeni predivnom regijom, nisu se ustručavali poduzeti ovaj novi pothvat.

NU Boutique ekstra djevičansko maslinovo ulje nastalo je nadahnuto divljenju samoj prirodi te poštivanjem prema Dalmaciji, regiji s duboko ukorijenjenom tradicijom uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Stari kameni zidovi oko maslina, savršena su oaza za meditaciju.

Masline koje se uzgajaju u ovoj atmosferi, donose jedinstven okus ulju. Okus i miris NU ulja donose dašak starog mediteranskog maslinika. Proces uzgoja maslina pažljivo se provodi poštujući lokalne okolišne uvjete. Sazrijevanje maslina pomno se prati kako bi se odabrao pravi trenutak da se ona ubere. Jedna po jedna ručno ubrana maslina, stavlja se u mlin i u večernjim satima hladno preše. Rezultat je veličanstvena zeleno – zlatna, plemenita tekućina koja se zove NU Boutique ekstra djevičansko maslinovo ulje.Vrste pakiranja s cijenama

Vrlo zanimljiv dio NU priče je sama estetika pakiranja. U dizajnu weba i pakiranja sudjelovao je i cijenjeni hrvatski umjetnik Tomislav Buntak. Pakiranje dolazi u malim bočicama starih apoteka da što duže nakon otvaranja zadrži okus i svježi miris i okus.

Postoje tri vrste pakiranja:
Osnovno pakiranje je bočica od 250 ml, a cijena joj je 12 eura ili 89 kuna.
Luksuzno poklon pakiranje nudi se u kutiji koja sadrži dvije bočice od 250 ml po cijeni od 29 eura ili 216
kn.
Restaurantsko pakiranje od 50 ml cijeni se 3 eura ili 23 kn. Pakiranje se kupuje u kutijama od 48 kom.

Uz kutiju se dobijaju: drveni stalak na kojoj se ulje služi na stolovima u restoranima, dropstop, brošuru sa svim informacijama te umetak s cijenom za menu restauranta.

Lokacije na kojima se NU ulje može kupiti

NU Boutique ekstra djevičansko maslinovo ulje može se pronaći u Duty Free shopovima u zračnim lukama Splita i Dubrovnika.

U restaurantsku ponudu NU ulje ušlo je suradnjom s renomiranim zagrebačkim restoranom „Lari i Penati“, te murterskom „Konoba Boba“, čiji je vlasnik i chef, Vjeko Bašić ove godine osim Michelinoove preporuke ponio i titulu chefa godine u vodiču Gault&Millau.Trenutno smo u pregovorima smo za plasman NU Boutique ulja u još 5 odabranih vrhunskih restauranta u Dalmaciji.

NU ulje možete naručiti i putem weba www.nuoliveoil.com.

Za sve daljnje informacije, molim kontaktirajte:
OPG Martina Radovčić
M. +385 98 206 190
E. savor@nuoliveoil.com

Zlato u Japanu

OLIVE JAPAN je međunarodno natjecanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u svijetu, jedno je od prvih takvih natjecanja uopće. OLIVE JAPAN povezuje najviše standarde profesionalaca I proizvođača najboljih svjetskih maslinovih ulja.

Ovo je sedma godina po redu održavanja renomiranog internacionalnog natjecanja u Japanu, kao jednom od najpoznatijih tržišta maslinovog ulja. Osim iz Japana, suci OLIVE JAPAN pozvani su iz svih ključnih zemalja proizvođača maslinovog ulja, a po preporuci Udruge za sommeliere maslina u Japanu
(OSAJ).

Natjecanje je posvećeno podizanju svijesti javnosti o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a uključuje stručnjake iz industrije koji su veliki eksperti u selekciji, kušanju i uparivanju hrane s vinima i uljima.

Na natjecanju 2017.godine sudjelovalo je 611 natjecatelja iz 21 zemlje, dok je na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo čak 727 natjecatelja. Podijeljeno je 300 zlatnih, 252 srebrnih te 11 Best of show premier medal.

Na OLIVE JAPAN 2018. čak 3 maslinova ulja iz Dalmacije dobila su zlatnu medalju, I to:
Nai 3.3 proizvođača OPG Nives Morović za Coratinu,
Stella Mediterranea d.o.o. za blend extra djevičansko maslinovo ulje
I
NU Boutique Olive Oil proizvođača OPG Martina Radovčić iz Splita,

NU je dalmatinsko monosortno ulje, autohtone sorta oblica. Ovo je prvi put da je čista dalmatinska oblica dobila zlato na ovako velikom natjecanju. Ovo je natjecanje još jedan pokazatelj da su dalmatinska ulja napokon dobila zasluženo mjesto na međunarodnoj sceni maslinovih ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 07:52