StoryEditorOCM

pohvale obliciNoćnjak: Lovre Plenković ima najbolje otvoreno maslinovo ulje, nagrade otišle i u Makarsku te Tučepe, zlatnu medalju osvojila i Zrinka Cvitešić

Piše Ivica Radić
7. svibnja 2022. - 08:45

Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja je OPG Pina iz Staroga Grada na Hvaru i to sa sortom oblica.

Njegovom vlasniku Lovri Plenković pobjednički pehar je na 24. Noćnjaku, najvećem skupu hrvatskih maslinara i uljara, koji se održava u Supetru, u petak navečer uručio Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Tako je najvrjednije priznanje “otplovilo” na Hvar.

- Presretan sam - kazao je šampion Plenković s pobjedničkim peharom u jednoj ruci, s bebom u drugoj te smiješkom na licu.

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti dobio je Matko Šabić iz Makarske dok je Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo Matildi Rakić iz Tučepa.

Zanimljivo je spomenuti da je zlatnu medalju za kvalitetu osvojila i naša poznata glumica Zrinka Cvitešić kao i učenici osnovne škole u Postirima na Braču.

Sve to svjedoči kako je “Noćnjak” kojeg tradicionalno organizira Zadružni savez Dalmacije postao sve privlačniji i popularniji.

POPIS SVIH NAGRAĐENIH U KATEGORIJI OTVORENIH ULJA MOŽETE VIDJETI OVDJE

image
Ivica Radić

”Šefica” ocjenjivačkog povjerenstva Sandra Petričević kazala je kako su na kušanju i ocjenjivanju ulja radili s puno entuzijazma, čak tri mjeseca i to tri dana u tjednu.

Puno puta smo, dodala je, vagali ocjene jer nismo željeli pogriješiti u ocjeni maslinarskog truda i znoja.

Petričević je posebno istakla kako su naša ulja sve kvalitetnija i sve je teže uočiti nijanse među njima i proglasiti najboljega. Često odlučuju, pojasnila je, sitne nijanse.

Posebno je ovoga puta pohvalila sortu oblica koja je ugodno iznenadila sa svojim okusom i mirisom. Pozvala je maslinare da se sve više promoviraju kroz pakovine maslinovog ulja jer se tako puno bolje može promovirati proizvod.

Sve sudionike “Noćnjaka” pozdravila je Marijana Petir, predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu koja je iznijela što odbor kojemu je na čelu poduzima u cilju kvalitetnijeg razvoja poljoprivrede i poticaja udruživanju zadruga. Sve inicijative sa terena, kazala je Petir, i te kako su dobrodošle.

image
Ivica Radić

Na “Noćnjaku” smo sreli i Božu Šaltića, maslinara iz Crne gore, iz Bara. Imao je svoj stol na kojemu je promovirao svoje proizvode.

- Ovo je četrnaesti put da dolazim na Noćnjak. Ovdje sam stekao prijatelje i uvijek nešto novoga saznam i naučim. I vjerujte mi, dolazim i iduće godine - prisnažio je Crnogorac Šaltić.

Drugi dan “Noćnjaka”, inače, protekao je u znanstveno-stručnom skupu te brojnim predavanjima, diskusijama i izmjenom iskustava. Čini se da organizatori žele nadoknaditi sve ono što je zbog pandemije bilo propušteno u dvije godine.

image

Božo Šaltić

Ivica Radić
19. travanj 2024 19:45