StoryEditorOCM

korak po korakNavrtanje maslina pomoću aku bušilice: ‘Primitak i srastanje su više nego odlični, a dobiveni navrci otporni su na snažne udare bure‘

Piše Nedjeljko Jusup
9. svibnja 2022. - 07:42

U sklopu ovogodišnjih Dana masline održana je i praktična nastava o precijepljivanju maslina i to u masliniku na zadarskom Vitrenjaku uz Jedriličarski blub Uskok.

Prezentirane su tri metode. Prvu, "pod koru" domonstrirao je Željko Ražov, drugu "na klin" Ante Lulić, poznatiji kao Kum Ante, a treću "navrtanje pomoću aku bušilice" Ivan Serdarević.

Ova metoda izazvala je najveće zanimanje jer je za mnoge potpuna novost, a evo kako je tekla operacija precjepljivanja uz pomoć bušilice. Opisivao je mr. sc. Marijan Tomac.

Prvi korak je odabrati skeletnu granu na maslini koja će se cijepiti. Može se odstraniti krošnja s te grane, a moguće je i ostaviti. Zatim treba odabrati plemku na sorti kojom ćemo obaviti precjepljivanje. Najbolja je jednogodišnja vodopija promjera 8 do 12 milimetara. Plemka se prikraćuje na dva pupa i skida kora s njenog donjeg dijela u dužini oko dva centimetra.

Sljedeći vrlo važan korak je izmjeriti šublerom promjer plemke na mjestu gdje smo skinuli koru. Potom ide posao na stablu. Potrebno je izbušiti rupu bušilicom onoliko duboko koliko je na plemki skinuta kora.

image

Ivan Serdarević šublerom mjeri promjer plemke

Dani masline

Rupa mora biti manja par desetinki milimetra od promjera plemke na mjestu bez kore. Na primjer, ukoliko je promjer 8,5 milimetara bušimo svrdlom promjera 8 milimetara. Kod bušenja bušilica mora raditi malim brojem okretaja da ne dođe do zagrijavanja stabla oko rupe. Zbog toga je najbolje upotrebljavati jaku bušilicu.

Nakon toga, objašnjava Tomac, frezom poravnamo koru oko rupe radi boljeg sljubljivanja kora plemke i podloge. Sljedeće je staviti plemku u rupu na podlozi. Kako je rupa tijesna zbog boljeg srastanja plemku u podlogu nabijemo čekićem.

Nakon toga mjesto cijepljenja i vrh plemke premažemo voćarskim voskom. Isto učinimo s mjestom na podlozi iznad cijepljenja ukoliko smo odstranili granu. Time je posao završen.

Serdarević kaže: "Primitak i srastanje je više nego odlično, a mogu sa sigurnošću tvrditi da su tako dobiveni navrci otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području".

Serdarević je inače vlasnik poznatog Auto centra u Zadru, ali čim završi posao s automobilima žuri u Raštane Gornje gdje živi s obitelji i obrađuje imanje.

Posebno je ponosan na vino kojega proizvede i do 1.800 litara. Ne za prodaju nego za obitelj i prijatelje. A da je "grom gromova" potvrđuju i dvije srebrne medalje koje je osvojio na tradicionalnoj manifestaciji Vinkovo u Stankovcima.

28. travanj 2024 18:22