StoryEditorOCM

prva udruga maslinarkiLoredana Musizza: Ako je žena uporna, sva vrata otvara

Piše PSD.
16. prosinca 2014. - 14:41
maslinovo_sparoge4-090813
Istra je prva regija u našoj zemlji koja je dobila udrugu maslinarki. Ova jedina i jedinstvena Udruga maslinarki Istre – Associazione delle olive d’ Istria osnovana je i registrirana 30. prosinca 2013., a njezina je predsjednica poznata istarska maslinarka Loredana Musizza.

Udruga ima 20 članica iz cijele Istre, a sve su i članice BPW-a (prvog hrvatskog kluba poslovnih žena). Sjedište joj je u Poreču, budući da taj istarski grad s okolicom ima i najviše maslina.

U razgovoru za “Maslinu” pitamo našu sugovornicu, predsjednicu udruge Loredanu Musizzu, je li na osnivanje ove udruge utjecala talijanska nacionalna udruga maslinarki.

– To je moja inicijativa. Naime, pratim maslinarsku scenu u svijetu, a posebno me zanima talijanska, koja je u međunarodnim razmjerima jedna od najjačih i najboljih. Budući da sam pripadnica talijanske nacionalne zajednice u Istri, to su mi bliža iskustva talijanskih maslinara i maslinarki. Moju inicijativu odmah su prihvatile ostale kolegice maslinarke iz Istre, pa smo tako odlučile osnovati prvu i za sada jedinu takvu udrugu u Hrvatskoj.

Koji je cilj udruge i program rada?

– Cilj je udruge promovirati kulturu maslinova ulja. Zapamtite: maslinovo ulje je prvenstveno kultura, a ne samo ulje. Također planiramo promovirati i naš gastronomski turizam i educirati sve od malih nogu da je maslinovo ulje zdravo pa ga treba što više konzumirati i koristiti u prehrani. Naime, postojeća godišnja potrošnja maslinova ulja u Hrvatskoj zabrinjavajuće je mala, samo 1,5 do dvije litre godišnje po osobi, a to valja promijeniti u interesu naših građana i građanki, posebice mlađih generacija.

Jeste li dogovorile konkretne projekte i koje?


– Stalo nam je do vrlo važnog projekta, a to je u suradnji s vrtićima izdati slikovnicu kojom bismo učili djecu kako se pravilno i zdravo hraniti te educirali i roditelje kako konzumirati maslinovo ulje.

Sve je više maslinarki nositeljica OPG-a, ali i kreatorica zanimljivih proizvoda od maslinova ulja. Je li se ženama ipak teže probiti u odnosu na muškarce maslinare?

– Danas je puno nositeljica OPG-a. Uz to, mislim da je žena jako važna za promociju, prodaju, suradnju... Ja nemam takvih iskustava da bih kao žena bila neravnopravnija od kolega niti da mi je pripadnost ženskom rodu prepreka ili kočnica. Naprotiv, ako je žena uporna, energična, snalažljiva, sva vrata otvara.

Koliko umrežene maslinarke uz zajedničku suradnju i poticanje mogu biti jače i uspješnije, posebice u izvozu?

– Umrežavanje nam je imperativ jer nemamo tolike količine ulja kao, na primjer, Španjolska ili Italija. Moramo se zajedničkim snagama promovirati na stranim sajmovima, ali za to treba puno financija i pomoći od države i Županije.

Bude li interesa u Dalmaciji, hoćete li pri mogućem osnivanju takve udruge pomoći dalmatinskim maslinarkama svojim iskustvom i idejama?

– Bude li interesa, zašto da ne. Dapače! Ovom prigodom pozivam i žene vlasnice i voditeljice restorana i ostalih ugostiteljskih objekata da se učlane u udrugu i tako promoviraju naše vrhunsko maslinovo ulje i udrugu. A pred našom je udrugom puno planova i želja, a sve u svrhu veće i kvalitetnije proizvodnje maslinova ulja i njegove promocije u zemlji i izvan nje.

Piše: Branka Žužić

27. travanj 2024 15:24