StoryEditorOCM

oznaka izvornostiKoje su specifičnosti Krčkog maslinovog ulja?

Piše PSD.
26. rujna 2015. - 11:41
krk

Goran Marević, tajnik krčke udruge maslinara “Drobnica“, je sve papire s kojima je baratao u ishođenju zaštite izvornosti krčkog maslinovog ulja u nas, već proslijedio u Bruxelles, kako bi krčko ulje dobilo i europsku zaštitu.

Možda mu u tome pripomogne i krčki mu susjed iz sela Vrh, proizvođač pršuta Žužić, koji je ne tako davno i na europskom tržištu postigao zaštitu krčkog pršuta, kao prvog hrvatskog proizvoda europski zaštićenog.

Ali zapravo imaju krčki maslinari već popriličnih iskustava s Europom, kroz sve one Saparde i Iparde u kojima su sudjelovali. I to vrlo uspješno, jer je preko tri milijuna europskih sredstva “dovučeno“ na otok i potom investirano u maslinarske puteve, ruralni turizam, obnovu starih maslinika...

A koje su specifičnosti Krčkog maslinovog ulja? Krčko maslinovo ulje, prema specifikaciji o zaštiti njegove izvornosti, proizvodi se od slijedećih autohtonih krčkih sorti maslina: Debela (Lošinjka, Krčka krupna), Naška (Drobnica), Rošulja i Slatka (Plominka) koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%.

Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se koristiti i sorte koje se nalaze na definiranom zemljopisnom području Krka, ali ne u udjelu većem od 20%.

Krčko maslinovo ulje ima miris po svježem plodu masline, voću i po lišću/travi. Mora imati okus na zdrav i svjež plod masline, prisutna gorčina i pikantnost.

Sve faze proizvodnje Krčkog maslinova ulja odvijaju se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave: Grad Krk i općine: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

Piše Mladen Stubljar
Snimila Tea Cimaš/Cropix

30. travanj 2024 15:23