StoryEditorOCM

Nova rješenjaKARATE TRAP® B nova lovka za suzbijanje maslinove muhe

Piše PR
27. lipnja 2023. - 12:26

Jedan od najznačajnijih štetnika u masliniku je maslinina muha koja je svake godine prisutna, ponekad manjeg intenziteta, ali ovogodišnje klimatske okolnosti upućuju na moguću visoku pojavnost maslinine muhe i maslinina moljca.

Syngenta je osmislila nova rješenja za suzbijanje maslinine muhe uz pomoć KARATE TRAP® B lovke.

KARATE TRAP® B je novi tip lovke koja osigurava učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od maslinove muhe, najvažnijeg štetnika maslina. Pruža jednostavno rješenje za suzbijanje maslinove muhe, smanjuje potrebu primjene insekticida, a bez gubitka učinkovitosti, i u integriranom sustavu zaštite masline, i u ekološkom uzgoju. Primjena lovke KARATE TRAP® B potpuno se uklapa u sufinanciranje kroz IAKS mjeru 70.01.01. (korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki) kojom maslinari mogu ostvariti poticaj, a koji nadilazi troškove kupnje i postavljanja lovke.

KARATE TRAP® B je noviji, poboljšani tip lovke u odnosu na standardne koje se danas nalaze na našem tržištu. Način djelovanja ove lovke je tehnika koja se bazira na metodi masovnog ulova maslinove muhe (sistem “privuci i ubij”). Osim što privlači svojom bojom i hranidbenim atraktantom, u unutrašnjosti se nalazi insekticid koji nije podložan utjecaju kiše, tako da je aktivna 120-160 dana. Nakon što muha uđe u zamku, ona je izložena insekticidu na bazi lambda cihalotrina kojim je premazan poklopac lovke s unutarnje strane. Ako u bilo kojem slučaju muha pokaže visoku otpornost na insekticid, ugiba unutar zamke zbog gladovanja zbog male mogućnost izlaska.

KARATE TRAP® B lovka postavlja se u maslinik samo jednom u sezoni, ima 100-postotnu učinkovitost 90-120 dana, a poželjno je da ostane u nasadu i nakon berbe sve do iduće godine kada treba postaviti nove lovke. Na 1 hektar postavlja se 30-50 komada (manji broj lovki preporuča se za velike maslinike iznad 10 ha). KARATE TRAP® B lovke postavljamo na jugoistočnoj strani krošnje (1,5-2,0 m iznad površine tla), na grani debljine 2-3 cm, malo uvučenu u krošnju da se izbjegne direktna izloženost sunčevoj svjetlosti. www.syngenta.hr

27. travanj 2024 07:28