StoryEditorOCM

poljoprivredni APSURDiKad priroda stvori paradoks: 'Maslinari koji su manje radili imat će više ulja, a vrijedni će biti kažnjeni'

Piše Jozo Vrdoljak/Privredni vjesnik
13. lipnja 2018. - 13:39
Ante Duvnjak

Ova maslinarska godina nagradit će one maslinare koje ne rade intenzivno. U maslinicima će profitirati upravo oni koji zbog nekih razloga nisu ništa radili.

"Najbolje su prošli oni maslinici čiji vlasnici nisu provodili jesensku gnojidbu, koja je važna mjera u uzgoju maslina, niti su na vrijeme obavljali rezidbu, što je nužna mjera u uzgoju maslina. Oni koji su provodili te agrotehničke mjere trpe velike štete u maslinicima.

Pogotovo štete od smrzavanja trpe maslinici u obalnom pojasu. Znači, one koji su manje radili priroda je ove godine nagradila, a kaznila je one koji su bili vrijedni. U našem se masliniku osušilo oko 20 posto stabala maslina. To je direktna posljedica smrzavanja krajem veljače", ističe Ante Duvnjak, vlasnik Centra maslinova ulja "Sveti Ivan" iz Vodica, čiji maslinik ima 1000 stabala maslina.

Ante Duvnjak kaže kako je u proteklom desetljeću mislio da su se sve moguće situacije oko uroda maslina izmijenile i dogodile, misleći pri tome na rekordne godine po urodu poput 2013., preko godina bez uroda, kakva je bila ekstremna 2014. godina, do prošlogodišnje berbe, koja je, što se tiče kvalitete ploda i kvalitete maslinova ulja, izuzetno dobra.

Ante Duvnjak inače je u maslinarstvo i proizvodnju maslinova ulja krenuo je 2006., kada je kupio i instalirao pogon za preradu maslina Rapanelli. Tada je podigao objekt Centar maslinova ulja "Sveti Ivan" u Vodicama, koji ima razne sadržaje i u čijem je dijelu smješten i proizvodni i skladišni prostor, gdje se ulje čuva u idealnim uvjetima za odležavanje.

Objekt ima i nadzemni dio u kojem su prezentacijske dvorane te prostorije za degustaciju i prodaju maslinova ulja. Tu je planiran i laboratorij za analizu maslinova ulja.

24. travanj 2024 16:33