StoryEditorOCM

rupa i folijaJeftinije rješenje za interventno navodnjavanje: posjetili smo OPG u zaleđu Šibenika i doznali kako funkcionira i koliko košta jedan takav sustav

Piše Matko Rak
20. srpnja 2022. - 07:47

Jedno od priručnih i samim time jeftinijih rješenja za navodnjavanje voćnjaka i manjih površina (oranica) zasađenih npr. povrćem ili cvijećem je zalijevanje kišnicom sakupljenom u akumulaciji.

Naglašavamo da se u sistemu koji ćemo opisati radi o interventnom, a ne stalnom i praktički neograničenom navodnjavanju. Razlozi za to, u ovom slučaju, su količina vode koja je na raspolaganju, konfiguracija terena, donekle i nedostatak vremena jer se radi o maloj proizvodnji koja nije primarni izvor prihoda OPG-a.

Na primjeru OPG-a iz zaleđa Šibenika opisat ćemo kako funkcionira i koliko košta jedan takav sustav.

Što je sve potrebno

Prvi korak je kopanje rupe na parceli ili vrlo blizu nje, a za to je nužna mehanizacija. Volumen akumulacije određen je u ovom slučaju širinom geomembrane (folije). Folije dostupne u trgovinama poljoprivrednom opremom različite su debljine, a minimalna preporučena je debljine 500 mikrona (0,5 milimetara). Trgovački naziv tog proizvoda je ''PVC folija za jezerce ili ribnjak''.

image

Solidno popunjena akumulacija

Matko Rak

Prodaju se u rolama širine 8 metara, pa je zgodno kupiti komad duljine također 8 metara te iskopati adekvatnu rupu dimenzija 4 za 4 metra i oko 1,5 metar dubine, tako da sa svake strane iznad ruba ostane pola metra do metar širine folije zbog učvršćivanja, prvenstveno kao zaštita od vjetra.

Napominjemo da se folija prodaje u roli preklopljena četiri puta, što olakšava transport jer je na taj način široka samo 2 metra.

Tako dobijemo akumulaciju pravilnog oblika volumena oko 25 kubika. Nužno je nakon kopanja očistiti rupu od velikih i oštrih kamenja, po mogućnosti čak i betonirati stijenke i dno, tako da se dobije oblik poput bazena, ali i folija zaštiti od mehaničkih oštećenja. Ne zaboravimo koliku silu može stvoriti tolika količina vode.

Nakon opreznog postavljanja folije i učvršćivanja rubova daskama i kamenjem, potrebno je akumulaciju ograditi ogradom zbog životinja. Dovoljna je armaturna žica visine 1,5 m učvršćena stupovima, koju je u donjem dijelu nužno pojačati plastičnom ili željeznom žicom s manjim rupama zbog zmija, ježeva, glodavaca i ostalih manjih životinja.

Za prebacivanje vode potrebna nam je motorna pumpa s priključcima, za čuvanje vode plastični spremnici od tisuću litara adekvatno raspoređeni na parceli, a za zalijevanje biljaka kante ili obično crijevo za vrt s priključkom na spremnik.

image

Četverotaktna benzinska pumpa za vodu

Matko Rak
image

Crijeva za vodu: gornje je jeftinije i nije proizvedeno za navodnjavanje, već za građevinu, ali može poslužiti kao nadodatak, dok su donja (bijela) crijeva savitljivija i kvalitetnija, rađena su od plastike i gume, namijenjena su za rad s vodom

Matko Rak
image

Plastični spremnici od tisuću litara

Matko Rak

Kako funkcionira

Krajem zimskog perioda ili u proljeće, kada se akumulacija napuni kišnicom, a temperature koje bi dovele do isparavanja vode još nisu visoke, nužno je napuniti spremnike. Rijetko se dogodi da akumulacija bude puna do vrha, a treba računati i na tisuću do dvije litara koje ostanu na dnu jer je zbog "korpe" na kraju crijeva i prljavštine (najčešće lišća) akumulaciju gotovo nemoguće ispumpati do kraja.

OPG koji navodimo u ovom primjeru ima tri akumulacije ukupnog volumena oko 55 kubičnih metara i 20 spremnika od tisuću litara.

Pumpa ima dva priključka (crijeva) širine 50 mm, jedno ide u akumulaciju, dugačko je 4-5 metara i na vrhu ima korpu koja donekle zadržava prljavštinu, a drugo, iste širine, dovodi vodu do spremnika. Savjetujemo kupovinu dodatnih obujmica ("bragi") koje će bolje stegnuti crijeva na pumpu jer je nužno da sistem dobro "dihta" kako bi pumpa povukla vodu. Kada se voda popne do pumpe, spremnik se napuni za samo nekoliko minuta. Potom se crijevo premjesti u sljedeći itd.

Važno je napomenuti i da se spremnike ne smije napuniti "do čepa" zbog mogućnosti pucanja plastike uslijed sezonskih promjena temperature vode. Također je nužno poklopce ne zavrnuti do kraja, ostaviti ih da "dišu" da se ne deformiraju kada se iz njih uzima voda.

Zalijevanje vrtnim crijevom je opcija u slučaju da slobodni pad dobro funkcionira, no dosta je sporije u odnosu na zalijevanje kantama. Ako se koriste kante, dobro je na otvor spreminka staviti "lulu" koja usmjerava mlaz. Ukoliko se "lula" ne dobije sa spremnikom, lako se naruči preko interneta, i nije skupa.

Ovakav način navodnjavanja, s 20-ak tisuća litara na raspolaganju godišnje, dovoljan je za redovitije zalijevanje mlađih stabala (svakih 15-20 dana u prosjeku) te jedno ili dva zalijevanja starijih stabala u sezoni.

OPG o kojem govorimo ima 70-ak stabala posađenih prije dvije, tri i četiri godine (njima se daje po kantu "jupola" od 15 litara) te oko 150 stabala posađenih prije osam godina (njima idu 3-4 kante). Stare masline na ovaj je način praktički nemoguće zalijevati, kada znamo koliku količinu vode bi trebalo potrošiti za samo jedno zalijevanje.

U slučaju sušnog proljeća, u doba kretanje vegetacije kada je biljkama posebno potreban jedan dobar obrok vode, ako su svi spremnici napunjeni, višak vode bi trebalo iskoristiti, jer kad krenu vrućine, ona brzo ispari.

Moguće je iz spremnika ili izravno iz akmumulacije postaviti sistem kap na kap, no to zahtijeva dodatne prilagodbe na terenu i financijska sredstva.

image

Akumulacija spremna za prepumpavanje vode

Matko Rak

Koliko košta

Osim geomembrana kojima je rok trajanja oko pet godina, nakon čega postanu manje elastične i počnu pucati, sve ostalo potrebno za ovakvo navodnjavanje, uz pravilno rukovanje i čuvanje, može trajati dugi niz godina.

Okvirne cijene koje ćemo navesti su prije korona-krize i inflacije:

- kopanje rupe bagerom: 100 kn / m3

- folija: 25 kn / m2

- pumpa četverotaktna benzinska: 1600 kn

- plastično crijevo za pumpu: 25 kn / m

- spremnik za vodu: 400 kn (polovni), 1500 kn (novi)

Na sve treba dodati i trošak ograde, stupova, materijala za gradnju, obujmica, plaćanja radne snage ako ne radite sve sami... itd.

image

Četverotaktna benzinska pumpa za vodu

Matko Rak
27. travanj 2024 15:22