StoryEditorOCM

višestoljetna tradicijaIslamska zajednica najveći je maslinar u Baru, ali i katolici i pravoslavci su u zadužbinu svojim vjerskim zajednicama ostavljali nasade

Piše Ćazim Alković
29. travnja 2022. - 12:00

Bar je grad koji ima najveći broj stabala maslina u Crnoj Gori i koji baštini višestoljetnu tradiciju proizvodnje vrhunskog maslinovog uja. Pored velikog broja maslina Bar je poznat i po tome da su pripadnici sve tri većinske vjerske zajednice, katolici, pravoslavci i muslimani u zadužbinu svojim vjerskim zajednicama ostavljali maslinjake. U proteklom stoljeću maslina je imala veliku vrijednost: za siromašne je značila opstanak, a za bogate mogućnost još veće zarade.

Svjesni vrijednosti maslinjaka Barani, kako islamske vjeroispovijesti, tako i katoličke i pravoslavne, su bili spremni da najbolji dio svojih maslinjaka poklone ili zavještaju svojoj vjerskoj zajednici. Tako su sve tri konfesije u Baru postale ozbiljni „maslinari“ sa zavidnim brojem stabala u vlasništvu. Zavještani maslinjaci su služili vjerskim zajednicama, ali i svim građanima, bez obzira na religijsku pripadnost.

image

Uzorni vakufski maslinici u Baru

Ćazim Alković

Barski muslimani su u većini živjeli u seoskom području i u vlasništvu su imali veliki broj stabala maslina. Iako su za njih maslinjaci predstavljali bogatstvo, često su bili spremni da tokom života dio svojih imanja „uvakufe“ - poklone Islamskoj zajednici. Isto tako, mnogi Barani su ostavljali oporuke da nakon njihove smrti njihovi maslinjaci pripadnu Islamskoj zajednici.

Darežljivošću vjernika koji su generacijama poklanjali i zavještavali svoje maslinjake Islamska zajednica je sa 3453 starih stabala maslina u vlasništvu postala „najveći maslinar“ u Baru.

Kako je u novije vrijeme maslinarstvo postalo popularno, kako su se maslinari vratili svojim maslinjacima, tako se i novoizabrano rukovodstvo Islamske zajednice u Baru, posebno u Starom Baru, ozbiljno posvetilo svojim maslinjacima.

image

Vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje "Vakufsko zlato"

Ćazim Alković

Izvršen je detaljan popis svakog stabla sa definiranim potrebnim agrotehničkim mjerama, pokrenuto je čišćenje i revitalizacija zapuštenih stabala te organizirana prihrana i zaštita od muve masline i drugih štetnika. Sve navedene aktivnosti su rađene uz preporuke i u suradnji sa Društvom maslinara Bar te Biotehničkim fakultetom iz Podgorice.

Posebna pažnja je posvećena uspostavljenom brendu ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Vakufsko zlato“. Volonterskim angažiranjem članova Odbora nabavljene su inox posude za čuvanje ulja, izrađena je etiketa ulja, nabavljene odgovarajuće tamne boce. Uz poštovanje svih preporuka savremenog maslinarstva brend „Vakufsko zlato“ ima trend rasta prodaje i popularnosti.

Povjerenje u kvalitetu i izvornost ulja, koje proizvodi muslimanska vjerska zajednica, značajno je veće od uobičajenog i rado ga kupuju pripadnici svih religija, bez bilo kakvih predrasuda.

image

Mujdin ef. Milaimi, glavni imam Barski s vrhunskim vakufskim uljem

Ćazim Alković

Odbor Islamske zajednice u Starom Baru prihvaća sve suvremene trendove u maslinarstvu, aktivno sudjeluje na manifestacijama u Hrvatskoj, pa su tako uzorke svog ulja slali u Zagreb, Zadar, Split i drugdje, gdje su ostvarivali zapažene rezutate. Planiraju naredne godine uzorke poslati i u New York, kako bi se i tamo takmičili sa najboljim svjetskim maslinovim uljima.

Takođe, Odbor Islamske zajednice je donio odluku da se pridruži Društvu maslinara Bar u realizaciji projekta zaštite oznaka porijekla za „Barsko ulje“.

Iako je za očekivati da vjerska zajednica bude inertna kada je proizvodnja maslinovog ulja u pitanju, Odbor Islamske zajednice Stari Bar je pokazao da to ne mora biti pravilo. Pokazao je da se predanim radom mogu ostvariti ozbiljni rezultati, a ako se ovako nastavi ekstra djevičansko maslinovo ulje „Vakufsko zlato“ ima svijetlu budućnost.

Veliki trud se isplaćuje

Predsjednik Vakufskog odbora Fahrudin Zaganjor je za naš časopis Maslina ispričao kako su počela nova maslinarska vremena i za njihove maslinike:

- Godine 2018. izabran je novi vakufski odbor, koji je donio odluke o većoj brizi za hiljadugodišnje maslinjake. U avgustu mjesecu organizirana je manifestacija „Mjesec Vakufske masline“, koja je rezultirala velikim odazivom volontera i donatora. Započete su akcije čišćenja maslinjaka na nekoliko velikih parcela i revitalizacija maslinovih stabala. Izvršena je i priprema parcele od oko 15.000 m2, gdje je 2019.godine s jeseni posađeno 340 mladih stabljika italijanskih sorti Lecino, Frantoio, Coratina i grčke Koroneiki. Vršili smo i orezivanje stabala, uz veliki odaziv iskusnih majstora za krašćenje, što se nastavlja svake godine. Posebna pažnja je data organizaciji berbe po suvremenim europskim standardima, što nas je dovelo do ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Taj rezultat je doveo i do povećanja u prodaji na zadovoljstvo svih uključenih u akcije. Veliki trud se isplaćuje, a entuzijazam koji pokazuje Vakufski odbor, donatori i volonteri budi nadu u ljepše dane za naše maslinjake!

Što znači vakuf

Vakuf u Šerijatskom-islamskom pravu označava zadužbinu za opće dobro za religiozne i humane svrhe, sa ciljem da se iz prihoda od tog dobra izdržavaju vjerski objekti, škole, javne biblioteke, bolnice, sirotišta, vodovodi i drugo.

Zajednički za put kroz maslinjake

Nedavno su Katolička crkva i Islamska zajednica dali dio svojih imanja kako bi se put kroz maslinjake proširio i učinio prohodnim za vozila.

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline iz srpnja 2021. godine

01. svibanj 2024 13:30