StoryEditorOCM

POTREBA ZA HLADNOĆOMIndukcija cvjetnih pupova najbolja je na 5 do 7 ºC

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 01:55
240209Maslina2

Zima, odnosno niske temperature, su vrlo važne za rodnost maslina. Od davnina je poznato da masline u našim krajevima poslije jačih zimskih hladnoća bolje rode. Rodnost masline direktno je vezana za generativnu (reproduktivnu) fazu rasta i razvoja masline. U fazi generativnog rasta razvijaju se reproduktivni organi masline: pup, cvat (resa), cvijet i plod.

Odvijanje ovih faza teče jednim dijelom odvojeno, ali i jednim dijelom usporedno s vegetativnim rastom masline. Vegetativni rast masline jasno je vidljiv, no reproduktivni je dobrim dijelom skriven te stoga i nisu u potpunosti razjašnjene njegove pojedine podfaze: indukcija i diferencijacija cvjetnih pupova, resanje, cvatnja, oprašivanje, oplodnja, zametanje i rast plodova.

Indukcija cvijeta najbolja na 5 do 7 ºC

Od nabrojenih podfaza najznačajnija ja indukcija cvjetnih pupova, jer ovisi o nizu čimbenika među kojima je i utjecaj nižih zimskih temperatura. Indukcija cvjetnih pupova je složen, cjelovit kemijski proces stanica koji donosi pretvorbu neodređenih pupova. odnosno gdje drvenasti pupovi prelaze u cvjetne.

Vrijeme odvijanja ovog procesa je sredina zime. Stoga je poželjno da u tom periodu (siječanj i veljača) temperature zraka budu umjereno niske. Temperature od 5 do 7 ºC najdjelotvornije su za indukciju cvijeta masline.

Valja istaknuti kako potreba za hladnoćom nije ista kod različitih sorata masline. Te potrebe se kreću od 50-ak pa do 1200 sati temperatura nižih od 7 ºC, zavisno od sorte. Ova vrijednost se još naziva suma inaktivnih temperatura.

Za sortu oblicu poznato je da treba znatan broj sati niskih temperatura za indukciju cvjetnih pupova. S druge strane sorta lastovka treba dosta manju sumu inaktivnih temperatura, čime se objašnjava njeno redovito i dobro cvjetanje i rađanje u južnim toplijim područjima s blagom zimom.

Međutim, hladnija zima nije jedini preduvjet uspješne indukcije cvjetnih pupova, odnosno rodnosti maslina. Pored uloge hormonalnog sustava masline, rodnosti u prethodnoj godini, opskrbe hranjivima, jedan od bitnih čimbenika je i količina lišća na mladicama te njihova osvijetljenost sunčanim zrakama tijekom indukcije.

Dakle, nije važno samo da se drvenasti pup pretvori u cvjetni, već je potrebno da cvjetovi budu normalno razvijeni sa svim svojim organima. To se događa kada je dovoljno zdrave, neoštećene, ishranjene i osunčane lisne površine u krošnji masline. To upućuje na zaključak da sve agrotehničke mjere koje doprinose poželjnom opisanom stanju  na stablu masline predstavljaju bitne čimbenike dobre i redovite rodnosti.

Zašto rezidba svake godine

Stoga rezidba mora biti svakogodišnja, čime se osigurava u dovoljnoj mjeri porast novih mladica, pravilna i redovita zaštita protiv štetnika i bolesti te prikladna gnojidba. Na ovom mjestu je istaknut atribut „pravilna", jer je i ova godina naglasila njegovu važnost.

Naime, brojni su primjeri opadanja lišća u prosincu i siječnju zbog nepravilne zaštite maslina od bolesti paunovo oko. Valjda treba po stoti put naglasiti da se zaštita od ove bolesti ne obavlja u navedenim mjesecima, jer je to ne samo bez efekta, već i štetno. To sve potvrđuje kako je redovita i visoka rodnost masline vrlo složen sustav, koji maslinar treba svojim aktivnostima poticati i održavati.  

Ukoliko su u manje-više dobroj mjeri bili ispunjeni svi navedeni čimbenici koji utječu na indukciju, tada će i diferencijacija cvjetnih pupova biti dobra.

Vidljivi rast cvjetnih začetaka obično počinje sredinom ožujka u prosječnim klimatskim prilikama i traje oko 4-5 tjedana. Najgora bi bila situacija da spomenuti cvjetni rast ranije krene, a da onda zima „odluči učiniti svoje".

PIŠE Marijo Car dipl. ing. agr.

27. travanj 2024 11:33