StoryEditor
Maslinarstvo13. olio capitale

I Bilaja izlaže u Trstu: 'Možemo konkurirati na tržištu Hrvatske i EU jer imamo jedinstvenu autohtonu sortu'

Piše Maslina, HGK
18. ožujka 2019. - 13:49
1

U Trstu se od 15. do 18. ožujka održava 13. međunarodni sajam maslinovog ulja 'Olio Capitale 2019', na kojemu, u organizaciji HGK nastupaju tvrtke Bilaja, Kapronca, Vergal - Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača.

Sajam je namijenjen proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana - maslinovo ulje visoke kvalitete kao i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i sl.) 

Maslina je neizostavni dio ukupnog sredozemnog ozračja, te čini okosnicu prepoznatljive mediteranske gastronomije. Spajanje tradicije proizvodnje i ulaganja u kvalitetu ulja i agroturizam pridonijeli su da se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska i predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete.

''Hrvatska je u posljednjih desetak godina značajno ulagala u kvalitetu, podizanju svijesti o važnosti upotrebe maslinovog ulja te zaštiti proizvoda. Postoji značajan  potencijal u obnovi starih maslinika i podizanju novih nasada osobito zbog rasta turističke potrošnje'' rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. 

Tvrtka Bilaja posljednjih deset godina nije preskočila niti jedan Olipo Capitale, a da im su im se nastupi na sajmovima isplatiti, dokazuje činjenica da 50 posto proizvodnje otpada na izvoz. ''Pretežno izvozimo u zemlje EU,  a imamo izvoz i u Azijske zemlje, Kinu i Japan.'' Kaže Ivica Miljak, direktor Bilaje.

''Možemo konkurirati ostalima na hrvatskom i tržištu EU jer imamo jedinstvenu autohtonu sortu OBLICA koja uspijeva isključivo u Dalmaciji'' dodaje MIljak koji se može pohvaliti i kako Iz godine u godinu njegovo maslinovo ulje nagrađivano i ocjenjivano sa najvišim ocjenama i nagradama.

Nastupu na sajmu Olio Capitale raduje se i Udruga "Agroturist" iz jer smatraju kako je to izuzetna prilika za promociju vodnjanskih maslinara na talijanskom i međunarodnom tržištu.

''Slobodno možemo reći da je Vodnjan, u svim maslinarskim segmentima, od proizvodnje do brendiranja i prodaje maslinovog ulja, Centar maslinarstva i Grad vrhunskog maslinovog ulja koja svojom kvalitetom spadaju u najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja na Svijetu'' rekla je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić. 

Tržište maslinovog ulja i maslina u posljednjih deset godina karakterizira promjenjiva proizvodnja (30.000-50,000 tona maslina) te značajan uvoz. Uvoz maslinovog ulja u Republiku Hrvatsku unazad nekoliko godina je u porastu te iznosi gotovo 4000 tona što je gotovo 50% ukupne potrošnje maslinovog ulja.

item - id = 594219
related id = 0 -> 593430
related id = 1 -> 593054
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 16:07