StoryEditorOCM

završeno svjetsko prvenstvoHrvati najbolje beru masline! Konkurenciju su 'pomeli' za više od 20 kilograma

22. listopada 2017. - 09:48
Pobjednici - reprezentacija Hrvatske

Reprezentacija Hrvatske prvak je svijeta u branju maslina. Na prvom Svjetskom prvenstvu u branju maslina, koje je održano u Postirima na Braču, naši reprezentativci bili su najbolji pa su na završnoj svečanosti, održanoj u dvorani postirskog hotela "Pastura", u konkurenciji devet dobili zaslužena odličja.

Uz Hrvatsku su nastupile još maslinarske reprezentacije iz Italije, Slovenije, Grčke, Crne Gore, Mađarske, Francuske, Nizozemske i dalekog Novog Zelanda.

Naše boje branili su maslinari iz Postira i Dola: Ivana Gospodnetić, Zoran Gospodnetić iz Dola te Sanda Gilić i Tonko Škarić iz Postira.

Pobjedničke medalje izrađene od bijelog bračkog kamena uručio im je župan Blaženko Boban, izaslanik predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića.

On je obećao svesrdnu pomoć splitsko-dalmatinske županije u organizaciji ovakvog natjecanja te je svima uputio čestitke na dobro odrađenom poslu.

Naši su reprezentativci ubral 107,6 kilograma maslina, a to je za 21 kilogram više nego drugoplasirana reprezentacija. Do pobjede ih je vodio kapetan Tonko Škarić koji se smatra najbržim beračem maslina na Braču.

- Zaista sam sretan što smo bili najbolji i što smo postali prvaci. Cijela naša ekipa djelovala je uigrano i složno. Dugo ću pamtiti ovaj dan jer ne postaje se tek tako svjetski prvak, a masline su moja velika ljubav - kazao je sa smiješkom na licu i pobjedničkom medaljom na prsima.

Drugo mjesto pripalo je reprezentativcima Nizozemske koji su ubrali 86,4 kilograma maslinovog ploda dok je treća bila reprezentacija Mađarske s 84,4 kilograma maslina.

Svi sudionici Prvog svjetskog prvenstva u branju maslina dobili su na poklon bocu maslinovog ulja koje je napravljeno od maslina koje su ubrali svojom rukom s ugraviranim logom natjecanja te zahvalnice u znak sjećanja.

Osim hrvatskih medija ovo jedinstveno natjecanje pratila su dva novinara iz Francuske i jedan iz Švicarske.

- Hvala svima. Presretne smo, premorene i preponosne - kazale su u ime organizatora Ivana Jelinčić, direktorica ureda Turističke zajednice i Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira koje su, priznali su im svi, odradile najveći dio posla.

Pogledajte semafor

1. Hrvatska 107,6 kg,
2. Nizozemska 86,4 kg,
3. Mađarska 84,4,
4. Novi Zeland 82,4.
5. Crna Gora 77,4
6. Grčka 75,4
7. Italija 62,6
8. Slovenija 54,0
9. Francuska 31,4 kg.

28. travanj 2024 12:30