StoryEditorOCM

stubljarove skitnje'Falit će vam bačvi za ulje i berača, a morat ćete i više trošiti za preradu!'

Piše PSD.
3. listopada 2015. - 19:03
krk2

I dok se na samom početku lipnja brčkalo u još relativno hladnom moru mnoštvo poput jogurta bijelih Nijemaca, što starih, što mladih (očito je u nekoj od pokrajina baš u to vrijeme bilo đačko ferije), Josip Turčić i Branko Jud, prvi maslinari Malinske na otoku Krku, su zajedno sa Goranom Marevićem, tajnikom Udruge maslinara Drobnica iz Krka, obilazili rascvijetane masline, odmah poviše Porata.

Silno rascvijetane masline, pretovarene cvijetom, koje su nakon cvatnje i oplodnje podno stabala u širokom krugu napravile tepih od otpalih resica i tako vizualno obogatile crvenu zemlju maslinika, pa se na krčkoj zemlji satakala fina prirodna čipka, baš kao da je paška.

Veličanstven prizor, koji je maslinare itekako razveselio, jer evidentno, konstatirali su u masliniku Josipa Turčića (ovogodišnjeg šampiona sada već 8. Drobnica festa) već godinama nije bilo takve cvatnje i oplodnje, ma već godinama nisu masline tako dobro krenule.

- Bit će malo problema s berbom ako se ovako nastavi, falit će vam i bačvi za ulje, berača, a morat ćete i više trošiti za preradu - kroz smijeh podbada maslinare Goran Marević, koji cijelo vrijeme obilaska maslinika iz ruku ne ispušta fascikl s papirima. Očito važnim papirima. I bi tako.

Naime potegao je on iz Krka kako bi pobjednicima ovogodišnjeg festa pokazao riješenje o zaštiti izvornosti Krčkog maslinovog ulja, koje je nakon silne procedure, koja je u raljama naše svemoćne birokracije potrajala i preko dvije godine, pristiglo napokon na otok.

- Za sada je sve u najboljem redu, temperatura im odgovara, da je možda koja kap kiše ne bi bilo loše, mogla bi ovo biti dobra godina - kazuje mi nakon pomnog razgledavanja dijela maslina u preko 7 i pol tisuća kvadratnih metara velikom masliniku iskusni maslinarski veteran i već dvostruki pobjednik Drobnice festa Josip Turčić.

- Tu je na ovoj crvenoj zemlji preko 500 maslina, nešto je starih, obnovljenih, to su gotovo sve plominke i drobnice, a veći je dio ovih novih, mladih maslina, zasađen prije tri godine. Naime, tu je nekada postojal maslinik, al’ bil je zapušten, pa je trebalo najprije porezat silna drva, pravu šumu u ovom dijelu gdje su sada mlade masline, ali i obnoviti stare masline, koje su i prošle godine, koja je bila loša, davale od 80 do sto kilograma ploda.

No to su naše stare, domaće sorte, ponajprije plominka, koja se idealno prilagodila mikrouvijetima, od zemlje do klime, baš ovdje u Poratu. A oni su, čini se, za plominku ovdje i predobri, jer njoj ovdje baš niš ne škodi, ni zima, ali ni u sušnim periodima s njom nema problema. Pa i za pobjedu u Krku, rabili smo ulje tih starih sorti.

“Plominka je ovdje u ovom dijelu Primorja, dakle na cijelom otoku Krku, Cresu, ali i istočnom dijelu Istre, pravi zakon,“ govori o domaćem maslinarskom adutu i glavni u podružnici Udruge Drobnica u Malinskoj Branko Jud, koji je na Drobnica festu još jednom pokazao znanje i osvojio zlato kao vicešampion.

No bio je on i već dva puta šampion, a to sve, ama baš sve, govori o tome kakav je maslinar. I još da kažem da je treće zlato pripalo Goranu Mareviću, i samo su ulja ove trojice pobjednika ove godine bila ekstra djevičanska, što sasvim dovoljno govori kakva je bila lanjska maslinarska godina.

“Naša plominka raste samo tu, na spomenutim lokacijama i baš je tipična za ovaj kraj, a istodobno daje odlično, kvalitetno ulje. Zato mene zovu na sve strane našeg otoka da im cijepim masline. I sebi i drugima, navrnem plominku na oblicu i to se do sada pokazalo kao izvrsna, dobitna kombinacija. Baš sam prije neki dan to napravio i u svom masliniku, tu preko, na Utvi.“

Maslinarstvo u malinskom kraju zadnjih godina doživljava pravu malu renesansu, jer dugo se na masline, ponajprije zbog ekspanzije turizma, jednostavno bilo zaboravilo. A kad se valjda izgradilo sve što se moralo izgraditi, kad su se krčke obale pretrpale silnim apartmanima, e onda se vratilo u maslinike. U samo godinu dana broj se članova u podružnici Udruge maslinara Drobnica u Malinskoj povećao za čak 25 novih ljudi, pa je sada već 75 članova.

- Mi u Malinskoj još uvijek imamo poticaj lokalne samouprave. Nakon što u rasadniku kupite sadnice, maslinari dobiju dvije trećine poticajnih sredstava od cijene sadnice, dakle uz račun nema nikakvih problema - objašnjava Branko Jud.

“Istodobno još uvijek je na snazi i odluka naših općinara o obnovi starih maslina, pa ako pogledate okolo po maslinicima vidjet ćete da je vrlo djelotvorna. Puno je starih obnovljenih maslina, dali su si ljudi truda. A kako i neće kad se za svaku obnovljenu staru maslinu dobije se 200 kuna.“

I obnova stvarno ide, malo pomalo iz zaraštenih gustiša ukazuju se stare masline.

“Sva ta silna gradnja koja je uslijedila otvorila je pristup zemlji, koja se evo lijepo crveni u mom masliniku. Naime, nakon što smo posijekli makiju, pa isfrezali kamen, s mnogobrojnih gradilišta na kojima se kopalo temelje za kuće, apartmane, a ljudima je ta iskopana zemlja bila samo problem, navezli smo ovdje u maslinik preko 2.300 kubika zemlje.

I u takvim uvjetima odlično ide i mojim mladim maslinama, a da ne govorim o starim plominkama. Pa smo i prošle godine ubrali preko 700 kilograma maslina, a vidite, to su jako mlade masline, tek trebaju stasati. O starima kojih se i nadalje treba držati, jer to je jedini pravi put u maslinarstvu, ne treba ni govoriti, one uvijek dobro rađaju. I kako ih onda nećeš saditi“, iskreno će, iz srca, Josip Turčić.

Sadio bi još maslina na Utvi i Branko Jud, no odmah do ulaza u održavani maslinik, na kojem se zeleni iznimno “počešljan“ sag trave i sjano “očešljane“ masline, upada u oči poveća crvena rupa, ograđena bodljikavom žicom koja poput pokvarenog zuba, odudara od kultivirane okoline.

- Tih 500 kvadrata je državna zemlja. Tu je nekada bila lokva na koju je dolazila stoka. Ima još tu i tamo pokoja na Krku, no sada se čuvaju kao etničko naslijeđe, dio su gotovo pa zaštićenog krajobraza, a ovu su kroz godine svakojakim materijalom zatrpali i sada je prava rana na pejsažu. Nedavno sam ipak skupio papire pa ću valjda ipak nešto napraviti.

No trebat će Judu strpljenja, ali i silne upornosti, jer prodaja državnog zemljišta prava je rak rana, problem nad problemima svih ljudi u poljoprivredi u nas. No ovo je mala parcela, sastavni dio maslinika od koje je zapravo otrgnuta i žicom odvojena, pa se naša silna administracija ipak možda i smiluje maslinaru koji želi zaokružiti cijelinu i zapuštenu rupu oplemeniti.

Piše i snima: Mladen Stubljar

OPG-ima za analizu uzimaju po 7 litara ulja!

Ministarstva poljoprivrede je baš na Krku krenulo u akciju provjere kvalitete maslinova ulja. Na svakom OPG-u, koje se bavi proizvodnjom maslina i ulja, uzimaju uzorak koji je „težak“ ni više, ni manje već - sedam litara ulja!

Zapečate ga i potom s njim na analizu. Puno, stvarno puno ulja uzimaju, u odnosu primjerice na sva natjecanja uljara gdje je najveća količina litra ulja s pomoću koje se dobiju analizom svi parametri. No tko će ga znati, možda je to početak neke nove aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, recimo novo ulje na tržištu - ekskluzivno maslinovo ulje Ministarstva poljoprivrede.

No ironiju na stranu, akcija je krenula kako bi se, kazuje Goran Marević, uvjerili da li ulje odgovara deklaraciji na boci, koja govori da je riječ o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. I to je zapravo akcija koja je krenula od maslinara.

- Mi smo godinama tražili da se provjere ulja u trgovačkim kućama, gdje na deklaraciama jedno piše, a nešto sasvim drugo platiš i dobiješ. Pa ako se njih kontrolira nema razloga, da se ne provjeri isto tako, kakvi smo mi – proizvođači - zaključuje alfa i omega krčkih maslinara Goran Marević.

Svrdlaš

A onda nakon samo dva dana i druženja s maslinarima Krka, jedan telefonski poziv s otoka, cijelu maslinarsku otočku idilu okreće naglavačke. Alarm, crveno svijetlo, opasnost za masline.

Pojavio se opet svrdlaš, pa i u masliniku u Poratu, koji je tako veličanstveno izgledao i ostavio prekrasan dojam i u kojem je njegov vlasnik Josip Turčić baš naglasio:”Sad još trebamo sačekati da masline do kraja ocvatu, a onda kad plod dostigne veličinu zrna papra, onda treba pošpricati i drugi puta, ako recimo dođe do naleta moljca, muhe ili nekog drugog štetnika.“

I to je baš Murphijev zakon, ma nema zbora. Kad je sve jako dobro, to je samo iluzija, loše dolazi već slijedeći trenutak. Ozloglašeni štetnik opet jaše po maslinama koje su tek formirale plod. Pojavu svrdlaša na svojim su web stranicama naglasili i stručnjaci Savjetodavne službe Primorsko-goranske županije, navodeći da se radi o nižem i sporadičnom intenzitetu tog štetnika.

No maslinari s Krka, poučeni nevoljama od prije dvije sezone, pušu i na hladno kad je svrdlaš u pitanju, pa su pregledali maslinike na svim stranama i nažalost svrdlaša uočili čak i u izuzetno izliranim maslinicima.

27. travanj 2024 19:35