StoryEditorOCM

rezidba i gnojidbaDr. Ivica Vlatković citira Dobroslava Elezovića: Tili bi jednim tirom istjerati dva zeca...

Piše Dr. Ivica Vlatković
28. travnja 2022. - 11:49

Mnogobrojni maslinari uz berbu porežu masline misleći da će imati manje u proljeće. Svaka rezidba maslina u jesen, potiče aktivnost masline na aktivaciji latentnih pupova da nadoknadi lisnu masu. Stoga će te masline vegetirati u nepovoljno vrijeme, u kojem i mali minusi mogu napraviti veliku štetu.

Jednom su pitali maslinarskog znalca Dobroslava Elezovića o jesenskoj rezidbi. Njegov odgovor bio je jasan: "Tili bi jednim tirom istjerati dva zeca, a to može biti samo izuzetak, ne i pravilo". 

Jednako tako gnojidba dušičnim mineralnim gnojivima u jesen, a posebno u kasnu jesen, potiče dugotrajniju aktivnost maslina na dobro osunčanim položajima. Svakodnevne povišene temperature mogu i usred zime aktivirati "sokove" pod korom.

Tamo gdje su masline zapuštene i gdje se slabo obrađuju i gnoje nisu stradale od zime. To na neki način potvrđuje pravilo da je nekad bolje ne raditi ništa oko masline, nego raditi "nešto", ali u pogrešno vrijeme. 

Ja sam u jesen dodao svakoj maslini humus (organsko gnojivo) i pustio da dočekaju zimu. Naučio sam da se maslini sve može folijarno nadoknaditi u proljeće kada krene vegetacija, ali bez pretjerivanja u bilo čemu.

23. travanj 2024 22:32