StoryEditorOCM

mala škola nacjepljivanjaDr. Ivica Vlatković: Samonikle masline najbolja su podloga za uspješan razvoj plemke i krošnje, a ovo su čimbenici koji tome pridonose

Piše Dr. Ivica Vlatković
28. rujna 2017. - 22:50

Sredinom svibnja nastavio sam nacjepljivati masline sorte pisholen marocco, chamlail, frantoio, coratinu na samonikle masline koje su u osnovi najbolja podloga za uspješan rast i razvoj plemke, a kasnije i krošnje.

Postoje brojni čimbenici koji tome pridonose. Samonikle masline imaju ravnomjerno razgranat korijen prema površini, ali i prema dubini.

Dok kod pitome masline deblje žile čine 20% ukupnog korijena, kod samoniklih maslina one čine 35 - 40% korijena. Korijenov sustav pitomih maslina je uglavnom površno razgranat, dok je samoniklim ravnomjerno infiltriran u površini i dubini.

To je i odgovor zašto se samonikle masline brže "sidre" i otpornije su na udare vjetra. Samonikle stvaraju više guka, a time povećavaju rezerve hranjiva i vode. Taj proces je vjerojatno uzrokovan uvjetima opstojnosti i usporenog rasta na koji je inicijalno osuđena od početka života.

Provodne cjevčice u trupu pitome masline su tanke 40 mikrona, dok su kod samonikle duplo tanje - 20 mikrona. Površina listova samoniklih maslina je 20 do 30% manja, ali ih proporcionalno veličini krošnje ima više, a time i utjecaj na bolju kontrolu potrošnje i štednje vode.

Zbog svega navedenog kao podloga otpornije su na sušu. Prepuštena sama sebi od početka svog života osuđena je opstati ili nestati u kamenjaru.

Zato legenda o zarivenom koplju božice Atene u kamen iz kojeg je iznikla maslina dobiva svoj puni smisao.

28. travanj 2024 17:57