StoryEditorOCM

monosortno zlatoBračni par iz Splita opet u svjetskom vrhu! Morovići se s jednog od najprestižnijih natjecanja vratili s tri visoka priznanja

Piše Mario Vuksan/Zadarski.hr
28. veljače 2018. - 08:52
Nives i Goran Morović

Na jednoj od najprestižnijih svjetskih maslinarskih manifestacija World's Perfect Olive Oil Competition – MonocultivarOliveOil 2018. u Milanu ulje Nives i Gorana Morovića osvojilo je čak tri visoka priznanja, javlja Zadarski.hr.

Na ovom natjecanju na kojem se ocjenjuju samo ulja proizvedena isključivo od jedne sorte maslina, ulje NAI 3.3 bračnog para Morović od sorte coratina iz maslinika kod Žmana na Dugom otoku u kategoriji ekološki proizvedenih ulja dobilo je zlatnu medalju, a u kategoriji ulja od ekološki uzgojenih i navodnjavanih maslina drugi poslani uzorak iste sorte također je dobio zlatnu medalju.

U toj kategoriji isto je ulje proglašeno šampionskom pakovinom.

Morovići su i jedini hrvatski uljari koji su se našli na listi zlatnih odličja u Milanu, a na ovom natjecanju gotovo isključivo se natječu ulja iz Španjolske, Grčke i Italije.

Perfect Olive Oil Competition osnovao je jedan od najvećih talijanskih i svjetskih autoriteta za maslinova ulja Gani Celetti, a osim što se ocjenjuju isključivo monosortna ulja zanimljivost ovog natjecanja je i u tome što se što skala ocjena ide do maksimalno 10 bodova. Morovići su za svoja ulja dobili ocjenu 8,5 što ih je svrstalo u kategoriju zlatnih.

Najbolje svjetsko monosortno ulje proizvedeno od konvencionalno uzgojenih maslina je španjolsko ulje Parqueoliva Serie Oko Dop od sorte picuda koje je dobilo ocjenu 9,9, a najbolje ekološko ulje je Oro Del Desierto sorte hojiblanca također iz Španjolske s ocjenom 9,8, dok je u kategoriji navodnjavanih eko maslina najbolje ocijenjeno talijansko ulje Grand Cru Musignano sorte caninese koje je ocijenjeno s 9,0.

Relacija Split - Dugi otok

Nives i Goran Morović žive na relaciji Split, gdje su na stalnom boravku i poslu, i Žman na Dugom otoku, gdje imaju maslinik s ukupno 1000 stabala na sjevernim padinama Dugog otoka, nasuprot otočića Krknata.

Oni su pokraj Žmana 2006. dijelom obnovili stari, a dijelom podigli novi maslinik koji je sada impozantno, hortikulturno uređeno i navodnjavano imanje među starim mocirama na minijaturnim terasama.

Spomenimo da je njihovo ulje od sorte coratina na ovom natjecanju i 2016. godine također dobilo ocjenu 8,5. 

20. travanj 2024 01:39