StoryEditorOCM

važna obavijestPSS: Zaštitite masline od paunovog oka i raka!

Piše PSD.
25. studenog 2015. - 18:41
IMG-20150420-WA0010

Istarska županija:

Upozoravamo maslinare s područja Istre da nakon berbe izvrše tretiranje svojih nasada protiv uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina). U tu svrhu preporučujemo neki od sljedećih pripravaka na osnovi bakra, trgovačkog naziva Nordox 75 WG ili Neoram WG.

Neoram WG, također, djeluje na sprečavanje širenja i suzbijanje uzročnika raka masline (Pseudomonas syringae pv. savastanoi).

Za suzbijanje paunovog oka može se koristiti i pripravak Stroby WG.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

 

Dubrovačko-neretvanska županija:

Tijekom berbe maslina, bilo da se radi o ručnoj, a naročito strojnoj berbi, dolazi do lomljenja odnosno oštećenja grančica i kore drva. Takva mjesta su pogodna za napad bakterijskog raka masline (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) što je jedan od razloga sve prisutnije pojave u maslinicima širom županije.

Istovremeno, nakon obilja mirnog vremena, a slijedom višegodišnjeg prosjeka, očekuju se obilnije oborine koje u kombinaciji s nešto višim temperaturama, tj. onim iznad 8C, mogu utjecati na pojavu i razvoj paunovog oka  (Spilocaea oleagina).

Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG.

Za suzbijanje paunovog oka može se upotrijebiti i pripravak Stroby WG s napomenom da on nema učinak na bakterijski rak masline.

Pripravke je potrebno primijeniti prema preporuci proizvođača.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Podsjetnik na obvezno vođenje evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavanje potrošene ambalaže na propisani način.

Antun Kotlar, dipl.ing. agr.
pss, dubrovačko-neretvanska županija

 

26. travanj 2024 15:29