StoryEditorOCM

zalihe na minimumuU Hrvatskoj prošle godine prodano 7,5 posto više novih traktora nego u 2020., raste i broj rabljenih

9. veljače 2022. - 09:28

U Hrvatskoj je prošle godine prodano odnosno novoregistrirano ukupno 1.062 traktora, što je 80 traktora ili 7,5 posto više nego u 2020., ali još uvijek 115 komada odnosno 10,8 posto manje nego u predkoronskoj 2019., izvijestila je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Prodaja u prošloj godini, kako navode, je unutar predviđanja unatrag nekoliko mjeseci i rezultat je prije svega porasta cijena ratarskih kultura u drugom polugodištu prošle godine. Stoga ne čudi da je u 11. mjesecu novoregistrirano čak 123 traktora, a u 12. mjesecu 114 komada.

"Lanjska godina, sedma po prodaji od 17 promatranih godina ujedno je peta godina u nizu s prodajom oko tisuću komada", kaže potpredsjednik Udruge Franjo Dominković. 

Poklapa se to, kako navodi, s razdobljem korištenja potpora iz EU-ova programa ruralnog razvoja i ulaska u EU, osim za prve tri godine članstva kada su zabilježeni najniži brojevi prodanih traktora, primjerice za 2015. njih 313, a godinu ranije svega 332 novoregistrirana traktora.

"To je bilo razdoblje kada su obećavane potpore i za nabavu mehanizacije - traktora koje su poljoprivrednici očekivali i nisu ulagali", ističe Dominković.

U prošloj godini je nastavljen porast prodaje traktora višeg tehnološkog stupnja i većih snaga pa su i dalje među najbrojnijim John Deere, Lamborghni,  Case, Deutz, Claas, New Holland i Valtra što su i traktori većih snaga, navode iz Udruge.

Među traktorima s velikim padom broja novoregistriranih u 2021. u odnosu na godinu prije su Carraro, Tafe, Sonalika, Hittner ali i Fendt, Steyr i Massey Ferguson.

Iz Udruge napominju kako su u 2021. u odnosu na ranije godine produženi rokovi isporuke traktora, a zalihe su na minimumu. Istovremeno traktorima cijena nije rasla kao cijene ratarskim proizvodima, ali i repromaterijalima tipa umjetnog gnojiva.

Procjena je da je cijena traktora u protekle dvije godine od početka pandemije porasla do 15 posto, kažu u Udruzi napominjući kako se nadaju da povećana potražnja i na hrvatskom malom tržištu, ali u razvoju i porastu, neće uzrokovati daljnje značajne povećanje cijena.

Kod rabljenih traktora, kako navode iz Udruge, i u 2021. je vlasnika promijenilo ukupno 3.986 traktora, 60 komada više nego 2020., ali ipak 126 manje nego u 2019. godini.

Najveća opasnost u održavanju tako nabavljenih traktora je njihova "(pra)starost" i činjenica da se mnogi više ne proizvode kao npr. IMT, Torpedo, Univerzal i Ursus ali i Renault ili Mercedes, kažu u udruzi.

"I za rabljene traktore može se tvrditi da je povećana nabava rezultat poticaja iz EU-a za male poljoprivrednike", kaže Dominković.

No, uzme li se da je po podacima Ministarstva poljoprivrede po operaciji 6.3.1. čak 84,6 posto rabljenih traktora kupljeno putem kupoprodajnih ugovora, proizlazi da ih je od ukupnog broja 15.324 promijenilo vlasnika na domaćem tržištu, a svega 2.789 traktora uvezeno odnosno uneseno.

"U ovoj godini, a nadamo se i u nadolazećima, za korištenje EU-ovih potpora ukinuta je mogućnost financiranja rabljenih traktora (i druge mehanizacije), što će značiti veliki pad registriranih rabljenih traktora sa promjenom vlasnika, ali i porast prodaje novoregistriranih posebno manjih snaga za male i mlade poljoprivrednike", kaže Dominković.

Ističe i kako se u nadolazećem razdoblju, do 2030. očekuje rast primarnog sektora u poljoprivredi i proizvodnji hrane pa i prodaje poljoprivrednih strojeva i opreme.

"Ako se ostvare strateški ciljevi usvojeni u Hrvatskoj na temelju programa koji je izradila Svjetska banka, tada je za našu državu očekivati i rast većih nego u mnogim glavnim tržištima", istaknuo je.

U udruzi se nadaju da će se u tom razdoblju i kod nas pored brojnosti povećati i kakvoća poljoprivredne opreme, što je uvjet rasta proizvodnosti i kvalitete proizvodnje.

28. travanj 2024 13:50