StoryEditorOCM
KulturaVELJAČA NA VELIKOM EKRANU 'ZLATNIH VRATA'

'Umri muški' u 'Kinoteci'

1. veljače 2017. - 10:53
umri muski

Niz filmskih poslastica starijeg i novijeg datuma spremila je “Kinoteka“ za splitske filmofile u veljači. Mjesec otvara sjećanje na velikog redatelja Michaela Cimina i glumca Alana Rickmana s projekcijama “Godine zmaja“ (1985.) i “Umri muški“ (1988.).

Akcijski klasici poput Ciminova i osobito McTiernanova ne ukazuju se svakog dana na velikom ekranu “Zlatnih vrata“, stoga odlaskom u “Kinoteku“ na temeljan film u karijeri Mickeya Rourkea, odnosno arhetipskog negativca žanra Rickmana, ali i junaka Brucea Willisa, vrijedi pozdraviti inicijativu koja će se, uz malo sreće, ustaliti u praksi.

Rickmana ćemo se sjetiti još i s projekcijom komedije “Dogma“ (1999.), mini-kulta u režiji Kevina Smitha gdje je igrao anđela koji služi kao glas Boga. Ciminov “in memoriam“, pak, zastupa i njegov najbolji film, remek-djelo “Lovac na jelene“ (1978.), trosatna freska koja je užase rata u Vijetnamu izborala na ekspresivnom licu Roberta De Nira i oskarovski pozlaćena Christophera Walkena.

Uz novitet u vidu hvalevrijednog tajnog programa i događanja iznenađenja “Secret Art Cinema“ (8. veljače) koji jedne večeri u mjesecu donosi premijeru filma na temu umjetnosti, “Kinoteka“ utorkom nastavlja s odličnim “Filmskim klubom“ i “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“.

Tko će ovaj mjesec birati film umjesto Đele, još ćemo vidjeti, no poznato je da “Filmski klub“, među ostalim, ugošćuje Oscarom nagrađeni “Limeni bubanj“ (1979.) velikana njemačkog filma Volkera Schlöndorffa.

Dakako, “Kinoteka“ se, tradicionalno u posljednje vrijeme, prikopčava i na redovan kinorepertoar s projekcijom multiplih oskarovskih nominenata “Moonlight“ i “Manchester By The Sea“, kao i “Trainspottinga 2“ krajem mjeseca, a tu je i “Belgica“, novi film Felixa van Groeningena (“Alabama Monroe“).

Posebna poslastica je i stilizirani horor “Neonski demon“ Nicolasa Windinga Refna, jedan od najintrigantnijih prošlogodišnjih filmskih naslova koji se nakon ljetošnje premijere na Dalmatia Film Festivalu nije “redovno“ zavrtio u splitskim kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 10:43