StoryEditorOCM
KulturaPOGLEDAJTE 'DICU'

Strahovi rodili intrigantnu premijeru u GKM-u Split, Miliša: Bit će to udarac u trbuh!

Piše J. Parić
17. ožujka 2016. - 16:30

Gradsko kazalište mladih Split u petak u 20 sati premijerno igra predstavu "Dica", autorski projekt redatelja Darija Harjačeka i dramaturginje Katarine Pejović.

Predstava je rezultat suradnje kazališta i Info zone a tema je - nasilje u mladenačkim vezama.

Predstava “Dica” govori o jednom naizgled običnom vikendu koji je doveo do niza dramatičnih događaja. Priču priča dvanaest likova, tinejdžera i odraslih, međusobno povezanih obiteljskim, prijateljskim i ljubavnim odnosima.

Otvaraju se pitanja uzroka nasilja među mladima, u mladenačkim vezama, ali i obiteljskog nasilja:

- Što je sve nasilje? Mogu li se mladi i odrasli razumjeti ili su to dva odvojena svijeta? Što jedne i druge plaši, zatvara, čini bespomoćnima ili agresivnima, nesposobnima za iskazivanje ljubavi? Što navodi čovjeka da katkad svog najbližeg upravo najviše zlostavlja? Je li nasilje izraz sile ili izraz nemoći?

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića održan je u povodu premijere i okrugli stol pod nazivom "Nasilje među mladima - iskustva, potrebe i modeli suradnje u prevenciji i rješavanju problema", u organizaciji Info zone i GKM-a Split.
 

Specifičnost predstave je i u tome što su glumci njeni koautori, tekst je nastao iz razgovora o problemima, strahovima, sumnjama, slabostima i radostima. U predstavi sudjeluju profesionalni glumci iz ansambla GKM-a Vanda Boban Jurišić, Nada Kovačević, Mia Vladović, Bojan Brajčić i Ivo Perkušić te polaznici Dramskog studija Maja Šitum, Andrija Nazlić, Duje Baričić, Matea Marasović, Marin Maretić, Karla Matošić i Tina Baričević.

Redatelj Dario Harjaček, predstavljajući premijeru, kazao je da to čini s velikim ponosom i osjećajem odgovornosti.

- "Dica" su za mene novootkrivena tajna, a prvi put radim teatar koji nastaje iz čiste neposrednosti. Predstava govori o tome tko smo i što smo; glumci su je stvorili iskreno razgovarajući o problemima koji se zataškavaju, ponajviše o nasilju i ljubavi. Ostaje otvorenim pitanje što mi odrasli ostavljamo mladima u zalog - kazao je redatelj.

Stvarnost na sceni

Dramaturginja je naglasila da su se u radu odlučili za otvorenost i tako na sceni proizveli stvarnost.

Ravnatelj GKM-a Belmondo Miliša je podvukao:

- Na početku sezone obećao sam i zabavu, ali mislim da ova predstava neće biti zabava. Međutim, nadam se da će ukazati na istinu. Bit će to udarac u trbuh jer se ne smije zanemariti ono što se oko nas događa. Mladi glumci, koji su sudjelovali u stvaranju "Dice", naveli su kako žele da što više njihovih vršnjaka pogleda komad koji će mnogima pomoći jer, nažalost, o nasliju se ne govori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 23:25