StoryEditor
KulturaGRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA

Špiro i Tonka propituju pravila odraslih, povedite djecu i preispitajte se

9. listopada 2017. - 15:56

Praizvedba domaćeg teksta na kazališnoj sceni uvijek nosi razlog za dodatnu pažnju, a kada je tekst - i čitava predstava - kvalitetna kao premijera „Šporkog Špira i Neposlušne Tonke“ u Gradskom kazalištu lutaka Split, to je razlog za posebno zadovoljstvo.

Književnica Olja Savičević Ivančević koja je potpisala već nekoliko predstava za djecu, u ovome je radu potvrdila veliku maštovitost i imala odličnog tumača svojih zamisli u redatelju Ivanu Plazibatu i čitavom glumačkom ansamblu.

Predstava o šporkom Špiru i neposlušnoj Tonki u srži se oslanja na klasičnu konstrukciju bajke: dvoje "neprilagođene" djece bježi u šumu što uvijek označava proces osamostaljivanja i odrastanja, doživljavaju sukob s metafizičkim zlom i pobjeđuju ga.

Međutim, podekst čitave priče puno je zanimljiviji. Olja Savičević Ivančević je na prilično šašav i djeci prihvatljiv način ukazala na ozbiljne društvene boljke, na problematične odnose u obiteljima i zajednici. Jedan od tih problema je neslušanje drugoga.

Simboličan gubitak glasa kod djevojčice ukazuje na to da je nitko - ni roditelji ni susjedi - ne želi pravo saslušati. Njihova krnja komunikacija zgodno je rješena kakofonijom nerazumljivog blebetanja, ponavljem ustaljenih radnji i uputa koje su postale toliko uobičajene da se njihova svrha i ne propituje - i dijete ostaje samo u čitavoj toj urednoj i užurbanoj svakodnevnici.


Igruša Plakuša


Par dječjih junaka koje tumače Ana Marija Veselčić i Petar Konkoj Cailiau - on je tip simpatičnog vagabunda poput Huckleberry Finna - dobit će za protivnika neobično, groteskno stvorenje nazvano, prema uobičajenim roditeljskim prijetnjama i upozorenjima Igruša Plakuša.

Ta prilično zastrašujuća ženska pojava posve je originalan, višeznačan lik koji utjelovljuje nejasan strah od nepoštivanja pravila i hrani se ljudskim strahom. U srazu ovog stvorenja sa stanovnicima grada otvara se temeljno pitanje komada - treba li bespogovorno slušati pravila čak i onda kada su loša, samo zato što smo tako navikli?

Razumljivo, na sceni su ova društvena pitanja zaodjevena u puno zabavnije ruho. Komad, pokadšto pisan u stihovima, premrežen je vrsnom glazbom Tamare Obrovac, suradnik za scenski pokret Damir Klemenić, i kostimografkinja Ana Marin posebno su zgodno naglasili pokretom i odjećom konformizam stanovnika grada koji unatoč redu i umivenosti nosi naznaku zatvora, a scenografija Ozrena Bakotića jednostavna je i funkcionalna.

Uz naslovne junake nastupili su veoma uigrano Milana Buzolić Vučica, Sanja Vidan, Andrea Majica, Tvrtko Štajcer, Milena Blažanović, Franjo Đaković i Ana Uršula Najev. Sezona je počela sjajno i priželjkujemo joj takav nastavak.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 15:39