StoryEditorOCM
Slikarstvogalerija škola

Uđimo u prosinac u Zen modu, i to na Deluxe način - uz izložbu svestrane splitske umjetnice i profesorice Kaće Svedružić

Piše Kultura SD
30. studenog 2023. - 10:00

Izložba Zen Deluxe, slikarice i ilustratorice Kaće Svedružić, otvara se 1. prosinca, u 19 sati, u splitskoj Galeriji Škola.

‘U blagdanski mjesec prosinac ulazimo u Zen modu i to na Deluxe način – prohodajte po splitskim plićacima s nama i lagani ušetajmo u zimsko doba zajedno s penzionerima s crteža ove svestrane umjetnice i profesorice Škole likovnih umjetnosti Split.

Izložba donosi crteže na velikim formatima, krokijevski razigrane, slobodne i duhovite. Uklopljeni na specifičan način u galerijski prostor, crteži funkcioniraju kao jedinstvena instalacija koja evocira naše lokalne morske pejzaže i njihove tipične scene. Učimo od starijih i mudrijih, slavimo život i uživajmo u luksuzu koji nam je tu, kao na dlanu, dostupan svima‘, poručuju iz Galerije škola.

image
Kaća Svedružić

Autorica izložbom slika Zen Deluxe pjeva ditiramb kupačicama, neprocjenjivom (ne)materijalnom blagu utjelovljenom u ženama čiji svaki pokret, bora, izraz, gesta nose stvarni život – pomirenost, povezanost, slobodu, konstantu, plavetnilo i spoznaju da sreću čine male stvari. Krokiji, skice i studije kupačica rađene su tijekom ljeta, promatrajući ih na gradskim plažama, uhvaćene su u trenucima samoće, mira i kontemplacije; mali trenutci ovjekovječeni na velikom formatu.

U kombiniranoj tehnici akrila, olovke i drvenih bojica, kupačice roskastog inkarnata polako, ali sigurno uranjaju u prostrano plavetnilo koje ih obavija; u kontrastu tijela i plavetnila pozadine, one ostavljaju sve svoje brige na ulazu u more, prepuštajući se autoričinoj zaigranoj ali uvijek umjerenoj tonsko-kolorističkoj modelaciji.

image
Kaća Svedružić

Devet crteža žena na formatu 1 x 1,5 m postavljenih u vertikalnoj kompoziciji ostavljaju dojam snage i stabilnosti, dok im autoričin slikarski rukopis, jasna linija i naturalistički prikaz figura istovremeno pridodaje nesavršenost, krhkost i nježnost. Njihove poze djeluju opušteno, neopterećeno, ponekad i neizainteresirano prema svemu onom što se događa oko njih na prepunim gradskim plažama okupanima zvukovima i mirisima ljeta. Kroz ovu seriju crteža autorica je uspjela svima nama prenijeti ljepotu uživanja u svakom danu, trenutku, pa čak i u nesnosnoj buci i gužvi. Kroz njene oči vidimo ono što svakodnevno zanemarujemo - jednostavnost življenja.

“Priroda je zadovoljna jednostavnošću. A priroda nije budala.” Isaac Newton (Maja Ostojić)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:06