StoryEditorOCM
SlikarstvoSplitgraphic

Pavo Majić i Marina Petit ušli u žiri najprestižnijeg europskoga festivala grafike u Bilbau, a u Split u rujnu dovode baskijske grafičare

9. srpnja 2020. - 08:00

Dvoje Splićana, otac i kći, Pavo Majić i Marina Petit, pokretači i voditelji u svijetu afirmiranog Splitgraphic bijenala, postali su članovi stručnog žirija koji će odlučiti o najboljima na ovogodišnjem FIG Bilbao Međunarodnom festivalu grafičke umjetnosti u Španjolskoj. Potonji slovi kao najprestižniji događaj u Europi kad su u pitanju grafika i umjetnost na papiru.

Također, zahvaljujući prijateljstvu Splitgraphica i FIG Bilbao festivala, u rujnu ove godine, u Salonu Galić, bit će postavljena izložba nazvana “Basquegraphia – FIG Bilbao” koja će prvi put u Splitu predstaviti baskijske grafičare.

- FIG Bilbao pozvao je Splitgraphic, poznati bijenale grafike u Europi, da dođe na naš Festival s presjekom aktualnih trendova suvremene grafike u Hrvatskoj – priopćili su organizatori devetog FIG Bilbao festivala.

- Ove godine FIG Bilbao pozvan je u Split da postavi izložbu posvećenu baskijskim umjetnicima: Basquegraphia. Cilj projekta je povećati međunarodnu difuziju baskijskih grafika u nastajanju te predstaviti umjetnike, ali i potaknuti prepoznavanje baskijske kulture izvan Baskije.

image
Prije dvije godine Pavo Majić je bio član žirija na FIG Bilbao festivalu, ali za kategoriju mladih umjetnika
PRiVATNI ALBUM

Festival je odabrao grupu novih baskijskih grafičara koji rade u radionicama širom Baskije, a izložba u Splitu okuplja različite istraživačke projekte fokusirane na aktualne trendove suvremene grafike, navode kustosi iz Španjolske.
U Splitu će, a u sklopu Splitgraphica, u Salonu Galić svoje radove pokazati Iñaki Elosua, Javier Herrero, Marta Barragan, Myriam Gesalaga, Alazne Zubizarreta i Eder Sanchez.

- FIG Bilbao i Splitgraphic okupili su grupu novih i suvremenih baskijskih umjetnika grafičara koji predstavljaju najnovije trendove u grafičkoj umjetnosti koja se trenutačno događa u ateljima i grafičkim radionicama Baskije - kazala je za "Slobodnu" Marina Petit, direktorica Splitgraphic bijenala.

Umjetnost na papiru

- Ova skupna izložba spaja niz različitih projekata iz kojih se može iz prve ruke iščitati trenutna suvremena grafička scena u Baskiji, čiji je centar grad Bilbao. Izložba predstavlja šest umjetnika različitih grafičkih tehnika i tematika, ali autori pronalaze vezu kroz likovni jezik grafike, eksperiment i dijeleći procese istraživanja i stvaranja. Svi umjetnici imaju pozadinu i korijene u Baskiji. Kultura predaka i tisućljetni jezik vlastite kulture bitne su odrednice njihova rada. Ljudi koji su ujedinjeni sa svojom zemljom, tradicijom koja unatoč protoku i promjenama vremena, ima na umu svoju prošlost koju prenose u sadašnjost suvremenim grafičkim izražajem i umjetnošću - dodala je Petit.

Sam FIG Bilbao ove godine održava se u studenome, u središtu pokrajine Baskije, na više od pet tisuća četvornih metara, u konferencijskoj dvorani Euskalduna u Bilbau, glavnom gradskom kongresnom centru, blizu muzeja Guggenheim i Muzeja primijenjenih umjetnosti.

image
FIG Bilbao slovi kao najveći europski festival grafike i umjetnosti na papiru
José Luís Revuelta

Program festivala sastoji se od ambicioznog izbora radionica, konferencija, demonstracija uživo i prostora za koji će priznati umjetnici i mladi talenti pokazati svoje kreativne prijedloge. FIG Bilbao fokusira se samo na umjetnost na papiru i kao takav je jedinstven festival grafičke umjetnosti u Španjolskoj i Europi. Održava se jednom godišnje s oko 40 sudionika, tj. španjolskih i međunarodnih galerija, institucija i udruga, koje se bave suvremenom grafičkom umjetnošću. Tijekom tjedna festivala grad Bilbao se svake godine pretvara u središte umjetnosti na papiru.

Splitgraphic bijenale je kao manifestacija od strane FigBilbao prije dvije godine dobio prostor za izlaganje u Palacio Euskalduna te je bio dio grupe pozvanih inozemnih gostiju, uz Print Council Australia, Newcastle University i Sveučilište iz Tajvana te je predstavio selekciju hrvatskih grafičkih umjetnica. To su bile Ana Vivoda, Letricija Linardić, Nevenka Arbanas, Iva Čurić, Kristina Restović, Iva Šarić, Mia Vučić, Petra Kriletić, Bruna Carev i Danijela Šušak. Kao predstavnik Splitgraphic bijenala na manifestaciji FIG Bilbao je bio direktor Splitgraphic bijenala Pavo Majić, koji je tada bio i član međunarodnog žirija za odabir najboljeg mladog umjetnika FIG Bilbao festivala.

- Pokrovitelji manifestacije FIG Bilbao su španjolska i baskijska vlada, grad Bilbao, Guggenheim muzej, kao i druge kulturne ustanove u Španjolskoj – kazao je Pavo Majić.

- Oni izuzetno cijene našu manifestaciju Splitgraphic, a kao ilustraciju, biti član žirija u Bilbau je, recimo, kad bih to pretvorio u filmski rječnik, kao da smo pozvani žirirati na festivalu u Veneciji ili Cannesu. Zbilja smo uzbuđeni i počašćeni ovim pozivom - kaže Majić.

Žiriranje izazov i čast


- Biti u žiriju za program Open Portfolio FIG Bilbao je svakako čast i priznanje za naš dosadašnji rad i trud što nismo dosad baš dobili kod kuće - kaže Marina Petit.
- Za mene osobno kao povjesničarku umjetnosti bio je izazov izabrati četiri od 16 grafičkih umjetnika iz cijelog svijeta, kao i biti dio žirija s kustosima i umjetnicima iz Argentine i Španjolske. Jako mi je bilo zanimljivo žirirati umjetnike koji pripadaju jednom drugom kulturnom krugu Srednje, Južne Amerike i Španjolske s kojima se mi na Splitgraphicu susrećemo, ali ipak marginalno. Oni imaju različit i zanimljiv likovni grafički jezik. Mislim da sudjelovanje u žiriju otvara nova vrata djelovanja Splitgraphic bijenala, što ide uz naše planirane promjene koncepta samih bijenalnih izložbi - kaže Petit.

Besparica je opasnija od pandemije

Žiriranje pristiglih radova za FIG Bilbao festival odvija se preko interneta i otpočelo je prvoga dana srpnja te, premda se organizatori ove španjolske manifestacije nadaju kako će u studenome festival biti održan u realnome, a ne u virtualnome prostoru, pandemija nužno obilježava i ovaj kulturni događaj. Hoće li pandemija uništiti likovnu scenu u svijetu?

- Smatram da neće - drži Marina Petit.

- Mislim da će se scena prilagoditi i već se prilagodila novonastaloj situaciji, tj. više sadržaja će se prebaciti online pa će se likovna scena više okrenuti virtualnome svijetu. Smatram da likovnoj sceni u ovoj pandemiji prijeti nerazumijevanje institucija koje financiraju kulturu. Naime, iz iskustva Splitgraphica znam koliko nam je teško djelovanje nakon što su poništeni natječaji na koje smo se prijavili. Upravo bi ukidanje financiranja kulture značilo kraj likovne scene - dodaje povjesničarka umjetnosti i kustosica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 11:18